tiistai 16.8.2022 | 01:31
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Pyörävarkaudet ovat lisääntyneet – erityisesti Jopot ovat varkaiden suosiossa

To 31.5.2018 klo 08:05 | päivitetty to 08:21

Polkupyörien varkausrikokset ovat lisääntyneet, tiedottaa poliisi.

Hyvillä keleillä pyöriä ja niiden osia varastetaan ahkerasti. Hyvät pyöräilysäät saavat myös pyörien ostajat liikkeelle, joten varastetut pyörät menevät hyvin kaupaksi. Etenkin Jopon omistajille on suuri riski joutua rikoksen uhriksi, poliisista kerrotaan.

Poliisitarkastaja Jyrki Aho Poliisihallituksesta laskeskelee, että tämä vuoden toukokuussa ovat pyörävarkauksista tehdyt rikosilmoitukset lisääntyneet yli 700 rikosilmoituksen verran edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan nähden.

Tilastojen mukaan polkupyörät ja niiden tarvikkeet ovat kuluvan vuoden aikana olleet rikoksen kohteina yhteensä 4 259 kertaa. Vuoden aikana määrä on noin 20 000.

– Rikosilmoituksissa esille nousevat erityisesti Itä-Uudenmaan ja Itä-Suomen poliisilaitokset, joissa erot vuotta aikaisempaan ovat silmiinpistävät. Itä-Uudellamaalla ilmoituksissa lisäystä on 171 sekä Itä-Suomessa 158 kappaletta. Vain Lounais-Suomen sekä Lapin poliisilaitoksissa luvut ovat pienemmät kuin vuotta aikaisemmin, Aho kertoo.

Tehdyistä ilmoituksista selviää, että Jopot ovat edelleen rikollisten suosiossa.

– Tänä vuonna yksinomaan toukokuussa sana Jopo löytyy yhteensä 261 eri rikosilmoituksesta. Niitä on anastettu perinteisesti asuntojen pihoista, taloyhtiöiden pyöräkellareista ja yleisiltä paikoilta. Osa pyöristä on ollut lukituissa tiloissa, mutta lukitsemattomina. Osassa paikalle on jäänyt auki murrettu lukko.

Jyrki Aho muistuttaa, että, pyörä pitäisi kuvata ja ottaa kaikki mahdolliset tunnistetiedot talteen. Ilman tunnistetietoja pyörävarkaiden sekä mahdollisiin kätkemisrikoksiin tai rikkomuksiin syyllistyneiden kiinnisaaminen on haastavaa.

Varkautta voi myös ehkäistä hankkimalla kunnollisen lukon ja käyttämällä sitä oikein. Parhaan suojan antaa niin sanottu U-mallinen lukko, jolla pyörä lukitaan rungosta kiinni pyörätelineeseen tai muuhun kiinteään.

Pyörää kannattaa säilyttää mahdollisuuksien mukaan lukitussa tilassa.

Poliisin mukaan suurimman osan varastetuista pyöristä ostavat tavalliset kansalaiset. Suurin osa varastetuista pyöristä myydään netin kauppapalstoilla ja kirpputoreilla. Osa pyöristä puretaan ja myydään varaosina.

Ostajalla on tietty velvollisuus selvittää käytetyn pyörän alkuperää.

– Jos ostaa varastetun tavaran, voi syyllistyä kätkemisrikokseen joko tahallisesti tai tuottamuksellisesti eli huolimattomuuttaan. Hälytyskellojen pitäisi soida, jos on esimerkiksi ostamassa 400 euron arvoista uudenveroista pyörää 100 eurolla, Aho muistuttaa.

Käytettyä pyörää ostettaessa olisikin hyvä pyytää myyjältä henkilöllisyystodistus ja pyörän ostokuitti, erityisesti jos kyseessä on uudempi pyörä. Maksu kannattaisi tehdä pankkitilille. Lisäksi pyörän runkonumero on hyvä tarkistaa, koska varastetuissa pyörissä runkonumeroa on usein pyritty häivyttämään.

#