tiistai 16.8.2022 | 00:26
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Poliisi valvoo päättäjäisjuhlintaa – Jokilaaksoissa ja Kokkolan seudulla on odotettavissa lämpimän sään perusteella vilkas viikonloppu

Ke 30.5.2018 klo 10:12 | päivitetty ke 14:27

Hanna Rautio

Oulun ja Pohjanmaan poliisilaitokset valvovat tehostetusti koulujen päättymisen juhlintaa tulevana viikonloppuna yhteistyössä kuntien nuoriso- ja sosiaalitoimien kanssa.

– Puutumme matalalla kynnyksellä yhdessä sosiaalipäivystyksen kanssa nuorten liialliseen juopumukseen ja siihen, jos alkaa näyttää siltä, että paikkoja aletaan sotkemaan tai rikkomaan tai alkaa syntyä tappeluita, Jokilaaksojen valvonta- ja hälytysyksikön johtaja ylikomisario Veijo Alavaikko kertoo.

Alkoholin välittämiseen alaikäisille Jokilaaksojen poliisi puuttuu mahdollisuuksien mukaan.

– Keräämme tietoa mahdollisista vakiovälittäjistä, jotka toimittavat juomia useammille alaikäisille ja pyrimme puuttumaan juomien luovutukseen.

Poliisi pyrkii informoimaan alaikäisten alkoholinkäyttötapauksista aina nuoren vanhempia. Vakavammissa tapauksissa otetaan yhteyttä myös sosiaalitoimeen.

Viikonlopun aikana valvontaa kohdennetaan alueille, joihin nuoret mielellään kokoontuvat juhlistamaan koulujen loppumista. Valvontaa kohdennetaan erityisesti kaupunkien ja kuntien keskuksiin, puistoihin ja toreille.

Myös tietoon tulevat nuorten sosiaalisessa mediassa sopimat kokoontumispaikat huomioidaan.

Tarkempia valvontapaikkoja Jokilaaksojen poliisista ei suostuta paljastamaan.

– Jokilaaksoissa on monia taajamia ja paikkoja, joihin nuoret kokoontuvat. Viikonlopun aikana priorisoimme partiointikohteita, Alavaikko perustelee.

– Pietarsaaressa nuoriso kokoontuu perinteisesti Koulupuistoon ja Kokkolassa leirintäalueen rantaan, kertoo puolestaan Pohjanmaan poliisin valvonta- ja hälytysosaston komisario Vesa Toivanen Kokkolasta.

Toivasen mukaan poliisin toive jopa on, että Kokkolassa nuoret kokoontuisivat lauantai-iltana Länsipuistossa nuorille järjestettävään päihteettömään Nollapiste-tapahtumaan.

Poliisi haluaa korostaa vanhempien vastuuta lapsista ja nuorista ja heidän tekemisistään. Vanhempien on tiedettävä, minne lapset menevät, kenen kanssa ja milloin he tulevat kotiin.

– Pientä kontrollia toivoisi vanhemmilta, että katsotaan, missä kunnossa nuori tulee kotiin. Kun kaikilla on puhelimet, niin yhteydenpidon tuntuisi onnistuvan illan aikana. Jos aivan nuori, 13–14-vuotias lapsi ei tule kotiin sovittuna aika, niin sitten täytyy vanhempien tehdä jotain, Alavaikko toteaa.

Vaikka päättäjäisviikonloppu on jokavuotinen tapahtuma poliisinkin näkökulmasta Alavaikko toteaa, että vuodet eivät ole veljiä keskenään. Yleisesti juhlinnan määrä on pysynyt viime vuodet samalla tasolla.

Eniten kuitenkin juhlijoiden määrään vaikuttaa päättäjäisviikonlopun sää, joka on keskiviikkoisen ennusteen mukaan pohjalaismaakunnissa aurinkoinen ja lämmin. Perjantaina Ylivieskassa käydään jopa hellerajan tuntumassa ja lauantainakin lämpöä riittää myös muualla parinkymmenen asteen verran.

– Toivotaan rauhallista viikonloppua, Toivanen summaa virkavallan aatokset.

#