lauantai 28.1.2023 | 17:49
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kajaanin kaupunginteatterin Ruisräikkä-esitys Haapajärvelle – Näytelmässä kuullaan runoilija Eino Leinon kuulumiset tuonpuoleisesta

Satu Kangas-Viljamäki
Ma 23.1.2023 klo 13:27

Kajaanin kaupunginteatterin alueryhmän Ruisräikkä -esitys vierailee Haapajärven Monitoimitalolla maanantaina tammikuun 30. päivänä kello 18.00.

Ruisräikkä kertoo runoilija Eino Leinon kuulumiset tuonpuoleisesta. Eletään vuotta 2023. Eino Leino asustaa huoneessa, jota ikuisuudeksi kutsutaan. Runoilijan viitta on pantu komeroon. Päivät täyttyvät keksintöjen nikkaroinnista ja seurustelusta ystävien kanssa. Kerrankin on aikaa.. Ikuisuuden huoneessa Einon seurana ovat lausuja Yrjö Jyrinkoski, näyttelijä Ella Eronen ja Oulujärven kalastaja Martti sekä taloudenhoitaja Marjatta. Eräänä aamuna tuonpuoleisen leppoisa rauha rikkoutuu, kun arvovaltaiselta taholta saapuu kirje, tilaus, jota ei voi ohittaa.

Ruisräikkä

kirjoittanut Markku Hernetkoski

ohjaus ja skenografia Markku Hernetkoski

valosuunnittelu Henri Pyy

äänisuunnittelu Sinikka Isoniemi

nuket Markku Hernetkoski, Marko Heikura, Satu Husu, Ralina Matikainen

kampausten ja maskeerauksen suunnittelu Riikka Hakamäki

tarpeiston valmistus Marko Heikura, Satu Husu, Ralina Matikainen

näyttämöllä nähdään Perttu Hallikainen ja Teija Töyry

Esityksen on käsikirjoittanut kaupunginteatterin pitkäaikainen, Säde-palkinnolla vuonna 2021 palkittu lavastaja Markku Hernetkoski. Hän myös ohjaa näytelmän ja on suunnitellut lavastuksen, puvustuksen sekä näytelmän nuket.

– Minua kiinnostaa se, miten näyttämölle luodaan runollinen ilmapiiri teatterin keinoin, sen sijaan että ainoastaan lausuttaisiin Leinon runoja, kertoo Hernetkoski teatterin tiedotteessa.

Esityksen tyylilajista, aikuisten nukketeatterista Hernetkoski toteaa:

– Nukke on vapaa, kuten ajatuskin. Nuken avulla on mahdollista kertoa tarinaa ja luoda erilaisia maailmoja ainutlaatuisella tavalla.

#