lauantai 28.1.2023 | 17:56
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kajaanin kaupunginteatteri -alueteatteri on myöntänyt Haapajärven kulttuurituottaja Soili Pentikäiselle tunnustuksen hänen aktiivisuudestaan kulttuurin hyväksi

Satu Kangas-Viljamäki
La 21.1.2023 klo 12:05

Kajaanin kaupunginteatteri -alueteatteri myönsi Haapajärven kulttuurituottaja Soili Pentikäiselle tunnustuksen hänen aktiivisuudestaan kulttuurin hyväksi. Tunnustus julkistettiin tänään 21.1.2023 pidetyn alueteatterineuvottelukunnan kokouksen yhteydessä.

Vuonna 2016 samainen tunnustus meni niin ikään Haapajärvelle, silloiselle kulttuurituottajalle.

– Olemme saaneet seurata sitä sisukkuutta ja raivokastakin puurtamista kulttuurin hyväksi, mitä Soili Pentikäinen on näiden epävarmojen ja muutostentäyteisten koronavuosien keskellä tehnyt. Arvostamme Soilin panostusta, sitkeyttä, jaksamista ja toiveikkuutta työssään! Koemme omaavamme läheiset ja hedelmälliset suhteet Haapajärven kaupunkiin, josta onkin muodostunut alueteatterin vakiovierailupaikkakunnista. On tärkeää, että myös pienten paikkakuntien lapset, nuoret ja ikäihmiset – aikuisväestöä unohtamatta – saavat taide-elämyksiä. Haapajärvellä niitä toteutuu Soilin ansiosta, kertoo Kajaanin kaupunginteatterin alueteatterituottaja Sanna Heikkinen teatterin lähettämässä tiedotteessa.

Pentikäinen kertoo pitävänsä kulttuurista todella paljon.

Mikä alueteatteri ja mikä alueteatterineuvottelukunta?

Kaupunginteatterin alueellinen neuvottelukunta perustettiin vuonna 1973.

Kajaanin kaupunginteatterista tuli virallisesti Oulun läänin alueteatteri vuonna 1978

Vuoden 2013 alusta neuvottelukunta on toiminut uudella alueteatterineuvottelukunta -nimellä

Lähes jokaisesta Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan kunnasta ja kaupungista on edustaja alueteatterineuvottelukunnassa.

Kukin kunta/kaupunki on itse valinnut edustajansa.

Alueteatterineuvottelukunnan edustajat toimivat linkkinä kaupunginteatterin ja oman alueensa välillä.

Heidän tehtävänään on taata teatteripalvelujen alueellinen saavutettavuus ja eri kohderyhmille suunnatun tarjonnan tasavertainen toteutuminen. Alueteatterineuvottelukunnan jäsenet välittävät tietoa teatterista, sen esityksistä ja kiertuetoiminnasta alueensa asukkaille sekä vastaavasti tuovat teatterille viestiä alueensa toiveista ja tarpeista.

– Haluan tarjota ihmisille mahdollisuuksia kulttuurielämyksiin. Aikaisemmassa työssäni näin, miten hyviä vaikutuksia kulttuurilla on ihmisen terveyteen ja hyvinvointiin. Mitä meille jäisi jos kulttuuri otettaisiin meiltä kokonaan pois? Ei mitään, Pentikäinen vastaa kysymykseen: "Miten olet jaksanut työskennellä kulttuurin puolesta kaikki koronavuodet?" ja jatkaa: – Kulttuuri on tärkeä ja keskeinen osa elämäämme.

Korona koetteli kulttuurialaa kovin ottein, ja samasta syystä Pentikäinen joutui tekemään asioita useaan otteeseen.

– Korona-aikana tapahtumia järjestettiin ja peruttiin, järjestettiin ja peruttiin. Toisaalta pystyin silloin tekemään paljon rästiin jääneitä töitä, kuten luetteloimaan asioita. Korona-aika näkyy kulttuurialalla edelleen muun muassa ihmisten varovaisuutena osallistua tapahtumiin. Toivottavasti ihmiset rohkaistuvat pikkuhiljaa lähtemään liikkeelle, sillä Haapajärvelle on kuun lopulla tulossa muun muassa aikuisten nukketeatteria. Helmikuussa vuorossa on lasten teatteria ja paljon muuta. Kesällä järjestetään jälleen Teepiknik.

Pentikäinen kiittelee haapajärvisiä aktiivisuudesta kulttuurin saralla.

– Täällä harrastetaan paljon niin musiikin, teatterin kuin kuvataiteenkin parissa.

#