lauantai 28.1.2023 | 18:41
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Oletko tavannut näyttelijätär Ansa Ikosen tai hänen tähtiparinsa Tauno Palon? Jaa muistosi – Se voi päästä osaksi kokoelmateosta

Satu Kangas-Viljamäki
Pe 20.1.2023 klo 06:00

Aviador Kustannus etsii muistoja Ansa Ikosesta ja Tauno Palosta. Ansa Ikosen syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 110 vuotta, ja kustannusyhtiö julkaisee samana syksynä teoksen, joka kokoaa yhteen yleisön, kollegojen ja lähipiirin muistoja kansan rakastamasta filmiparista.

Ansa Ikonen syntyi 19.12.1913 Pietarissa.

Ikonen muistetaan yhtenä aikansa valovoimaisimmista tähdistä – erityisesti elokuvarooleistaan vastanäyttelijänsä Tauno Palon kanssa. Filmimaailman ohella Ikonen teki merkittävän uran Kansallisteatterissa ja esiintyi lukuisilla teatterikiertuella ympäri Suomen.

Oona-Emilia Enkelsaari ja Hilda Ivars valmistelevat muistelmateosta, joka kokoaa yhteen suomalaisten muistoja tähtiparista.

– Kustantaja on tehnyt samalla idealla kirjan Tapio Rautavaarasta ja Olavi Virrasta, minkä lisäksi olen itse kasvanut Suomi filmin kanssa, Enkelsaari kertoo.

– Muistot voivat olla isoja tai pieniä. Se voi olla vaikkapa muisto Ansa Ikosen näkemisestä elokuvassa tai se voi olla aito kohtaaminen hänen kanssaan. Muiston ei tarvitse välttämättä olla oma, vaan se voi olla vaikkapa sukulaisen tai ystävän kertoma muisto, hän jatkaa.

Ansa Ikonen ja Tauno Palo kiersivät Suomea useilla vuosikymmenillä.

Rakas lurjus -kiertue oli ainakin yksi, 1960-luvulla oli Ansan 25-vuotistaiteilijakiertue, jossa hän esitti teosta Keisarinna. 70-luvulla Ansa Ikonen ja Tauno Palo levyttivät yhdessä ja kiersivät sen tiimoilta ympäri Suomea. 80-luvulla hän kiersi markkinoimassa elämäkertaansa ja vuonna 1981 hänellä oli teatterin päätöskiertue, Enkelsaari herättelee lukijoidemme muistijälkiä.

Tarinoita ja muistoja, joko itse tai tuttavan kokemana, kerätään kesäkuun 2023 loppuun saakka. Voit toimittaa muistosi ja kotialbumisi aarteet kohtaamisista sähköpostiin: ansajatauno@aviador.fi.

#