lauantai 28.1.2023 | 17:53
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
5P_TXT

Tanssiopinnoilla on Pyhäjärven lukiossa pitkät perinteet – Tavoitteellinen harrastaminen voi avata mahdollisuuden jatko-opiskeluille

Anitta Oertel
Ke 18.1.2023 klo 06:00

Pyhäjärven lukion abiturientit Iina Jaakola ja Emma Montonen ovat harrastaneet nykytanssia jo kolmetoista vuotta. Tanssiopintonsa he aloittivat Tanssiopisto Uusikuussa, ja ne ovat jatkuneet opiston ohella Pyhäjärven lukion Harrasteakatemiassa. Itse asiassa lukion Harrasteakatemian ja Salmen koulun yhteistyönä heille toteutui mahdollisuus aloittaa tanssiopinnot harrasteakatemiassa jo yläkoulussa, Iina kahdeksannella ja Emma yhdeksännellä luokalla.

– Olen tykännyt tosi paljon harrasteakatemian opinnoista. Ne ovat tuoneet kivaa erilaisuutta viikkorytmiin, ja tunteja on saanut kerättyä hyvin, Iina kertoo.

Iinan tarkoituksena on lukion jälkeen jatkaa tanssiopintoja. Jatkomahdollisuuksina hän pitää esimerkiksi Savonia-Ammattikorkeakoulun tanssinopettajalinjaa, jotain tanssijan tutkintoon tähtäävää ammattiopistoa ja Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun tanssitaiteen koulutusohjelmaa. Sinne haku avautuu ensi vuonna.

Emma puolestaan kertoo, että hänelle tanssi on tärkeä harrastus. Iina ja Emma ovat harrastaneet tanssia yhdessäkin jo kauan. Toisen tapa liikkua on tuttua. Heiltä nähtiin muun muassa viime syksyn Hyvinvointifoorumissa duetto Hiljainen voima.

Pyhäjärven lukion Harrasteakatemian tanssilinjan opettaja Suvi Ruotoistenmäki kertoo, että Pyhäjärven lukion tanssiopinnot sopivat kaikille tanssista kiinnostuneille, ja harrastaminen on mahdollista myös tavoitteellisesti. Opinnot pitävät sisällään nyky- ja jazztanssia, koreografiatyöpajan, oman liikkeen tuottamista erilaisilla tehtävillä, kehon huoltoa ja tutustumista somaattisiin menetelmiin.

Fakta

Pyhäjärven lukion Harrasteakatemian tunnit kestävät syyskuusta helmikuuhun, jonka jälkeen tanssilinjalla on tarvittaessa esitysharjoituksia. Oppitunteja on 2 x 45 min. tiistaisin ja torstaisin iltapäivällä koulupäivän aikana.

Opiskelija voi yhdistää perinteisiin lukio-opintoihin tavoitteellista harjoittelua ja valmentautumista jopa kymmenen kurssin verran koko lukion aikana.

Opiskelijalla on myös mahdollisuus suorittaa lukiodiplomi tanssissa, musiikissa ja liikunnassa. Diplomia voi hyödyntää haettaessa jatko-opintoihin. Harrasteakatemian opinnot lasketaan osaksi lukio-opintoja.

Harrasteakatemian opettajat ovat oman alansa päteviä valmentajia, jotka pyrkivät luomaan opiskelijoilleen mahdollisuuden kehittyä päämäärätietoisesti harrastuksessaan.

Opiskelija voi valita normaalien lukio-opintojen rinnalle valmiuksiaan kehittäviä harrasteakatemian opintoja.

Kursseja tarjotaan tanssin lisäksi jääkiekossa, musiikissa (bändi), e-sportissa ja pesäpallossa.

– Tunneilla valmistetaan yleensä esitys sekä lukion joulujuhlaan että ylioppilasjuhlaan. Oppilaiden on mahdollista esiintyä halutessaan muissakin tilaisuuksissa. Harrasteakatemian lukuvuosi pitää sisällään myös opintomatkan.

Iina ja Emma ovat osallistuneet tanssikatselmuksiin ja tehneet omia tansseja. Iina kertoo tekevänsä mielellään omia koreografioita. Se on hänelle luontainen tapa. Emma tanssii mielellään ryhmässä.

– Harrasteakatemian tunneilla kehitetään tekniikkaa, mutta kannustetaan myös liikkumaan omalla tavalla. Saamme materiaalia opettajaltamme, mutta oma tekeminen saa myös näkyä paljon, Iina ja Emma kertovat.

Tanssiopinnoilla on Pyhäjärven lukiossa pitkät perinteet, Pyhäjärvihän on valtakunnallisesti ja ulkomaita myöten tunnettu tanssipitäjänä. Pyhäjärven Harrasteakatemia aloitti toimintansa syksyllä 2004 eli ensi vuonna vietetään jo akatemian 20-vuotisjuhlia.

Lukion rehtorin Tuija Vanha-ahon mukaan harrasteakatemia tuo parhaimmillaan yhteen tahot, jotka yhtäältä tuottavat sisältäpäin korkeatasoista ohjelmaa juhliin ja eri tilaisuuksiin ja toisaalta mahdollistavat opiskelijoiden osallistumisen muun muassa konsertteihin ja näytöksiin.

– On niin mahtavaa, kun opiskelija voi harrastaa omaa lajiaan alan ammattilaisohjauksessa. Samalla tunnit keventävät teoreettisia opintoja.

– Tanssilinja on ollut meillä pieni, mutta vakaa ryhmä. Tanssin harrastaminen on tärkeää myös hyvinvoinnin kannalta. Se on arvokas laji, Tuija Vanha-aho toteaa.

#