lauantai 28.1.2023 | 19:00
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Nuutin nastakengät ja Hennan hengenvaaralliset

Ke 18.1.2023 klo 06:00

Jos marraskuussa vietetään niin sanottuja "Liisan liukkaita" (19.11) ja "Kaisan kaljamia" (25.11), niin tämän hetken säätilannetta voisi kutsua vaikkapa "Nuutin nastakengiksi" (13.1) tai "Hennan hengenvaarallisiksi" (20.1).

Kävin eilen illalla lenkillä koiran kanssa, säätä uhmaten ja jäätikköä peläten. Eipä tahtonut "Jeppe" ymmärtää, miksi emäntä oli niin hidas. Hermo pinnassa kummallakin. Minä kiljuin koiralle pitkin matkaa: "Hellitä – emminäpääseniinkovvaa" ja koira istui vähän väliä tuijottamaan minua syyllistävästi: "Mokomakin nössö". No helppohan se on nelivedolla syyllistää.

En kaatunut, oli nastakengät. Ilman niitä ei matkan teosta olisi tullut mitään. Kaikkialla, missä olen viime päivinä käynyt, tilanne on ollut samanlainen: Liukasta jäätikköä on piisannut ja ihmisten kulku on muistuttanut lähinnä pingviinien vaappumista. Lieneekö siinä muuten syy, miksi pingviini kävelee niin kuin kävelee? Mene ja tiedä. Sehän on joutunut talsimaan jäätiköllä koko olemassaolonsa ajan.

Noh, tämä alkaa mennä nyt aika hurvattomaksi, vaikka tarkoitukseni oli puhua teille vakavasti liukkauden vaaroista ja kaatumisen taidosta. Siihenkin voi nimittäin varautua: Löysin Luustoliitto.fi -sivuilta hyviä vinkkejä kaatumisen ehkäisyyn, joita ovat muun muassa tasapainon ja lihasvoiman ylläpito.

Moni mieltää liukkaiden pelkäämisen ja kaatumisen vaarat ikääntymiseen. Ei se niin ole. Kyllä ne luut murtuvat nuoremmilta siinä missä vanhemmiltakin, joten liikutaan ahkerasti, mutta varovasti.

Satu Kangas-Viljamäki

Kirjoittaja on Selänne-lehden päätoimittaja

#