lauantai 28.1.2023 | 19:25
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

MäntyMaito Oy:n uusi navetta kiinnosti yli tuhatta vierasta – Kärsämäkisessä navetassa on 227 parsipaikkaa ja kolme lypsyrobottia, yhteensä tiloihin mahtuu 280 lehmää

Outi Levä
Ti 17.1.2023 klo 06:00

Uuden tuotantolaitoksen rakentaminen ei äkkiä tapahdu. MäntyMaito Oy:n uutta pihattoa Kärsämäellä esiteltiin avoimin ovin viime viikon perjantaina.

– Rakentamista on suunniteltu monta vuotta. Vanhalle navetalle olisi joka tapauksessa pitänyt tehdä jotakin. Se ei enää ollut paras paikka lehmille eikä tuotannolle. Kasvinviljelykään ei ole kummoinen bisnes. Oli lehmiä 100 tai 300, joka tapauksessa ne työllistää. Halusimme nykyaikaiset tuotantotilat ja eteenpäin, perustelee Tommi Flankkila tuotannon laajentamista ja investointeja uusiin rakennuksiin.

Uusi navetta on kooltaan lähes neljätuhatta neliötä, katon harja on kahdessatoista metrissä. Navetassa on 227 parsipaikkaa ja kolme lypsyrobottia, yhteensä tiloihin mahtuu 280 lehmää. Uusi vasikkala on mitoitettu viidellekymmenelle, lisäksi on rakennettu kaksi lietesäiliötä ja yksi laakasiilo rehuille.

Tilalla on peltoa viljelyksessä 380 hehtaaria, sitä onkin oltava tarpeeksi, jos mielii saada tuotannolle ympäristöluvat. Yrittäjiltä vaaditaan myös alan koulutus. Flankkila suoritti maatalousyrittäjän tutkinnon HAIlla ja sanoo saaneensa sieltä elinikäisiä ystäviä. Hänen puolisonsa Anu Tegelberg on valmistunut eläintenhoitajaksi Kajaanista. He ovat nuoria yrittäjiä, kolmenkympin kieppeillä.

– Toivottavasti saamme navetan lainan maksettua ennen kuin täytän viisikymmentä, toivoo Flankkila.

Flankkilalle maatalouden ympärillä tapahtuva keskustelu on tuttuakin tutumpaa. Ruuan hinta nousee, samoin tuotantokustannukset eivätkä tuottajahinnat pysy matkassa. Ympäristöpaineita lastataan viljelijän niskaan.

– "Tehotuotanto" on laskelmienkin mukaan aika ympäristöystävällistä ja sen valvonta tiukkaa. Ruuan hinta nousee, koska kustannuksetkin nousevat. Oikea ruuan tuottaja ei halua lisää tukea, vaan kunnon hinnan tuottamilleen tuotteille. Jos saataisiin tukibyrokratia pois tai edes vähemmäksi, niin sekin helpottaisi, toivoo Flankkila.

Maidon tuotanto on sitovaa työtä, lehmät tarvitsevat ruuan ja muun hoidon jokaikinen päivä. Flankkilan mielestä työ on siitä huolimatta palkitsevaa.

– Ammattina tämä on paras. Pikkuisen parempi toimeentulo saisi olla. Tässä näkyy oman työn jälki, sanoo Flankkila.

MäntyMaito Oy:n navettaan Lujabetoni Oy teki betonielementit, NHK laitteet, rakentamisen hoiti Esko Tervakosken timpuriporukka ja Tmi Hapera, sähköt asensi Timon Sähköpalvelu ja lvi-työt teki LVI-Suihkonen. Pohjaratkaisun suunnitteli 4DBarn Oy ja rakenteet Insinööritoimisto Martti Pietikäinen.

Flankkila haluaa kiittää kaikkia tekijöitä ja rahoittajaa sekä muistuttaa kuluttajia:

– Syökää kotimaisia ruokaa!

#