lauantai 28.1.2023 | 17:39
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue eli Pohde aloitti toimintansa, mutta kärsämäkisten terveyspalvelut hoitaa edelleen Terveystalo – Mikä muuttui Kärsämäellä?

Outi Levä
La 14.1.2023 klo 08:00

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue eli Pohde aloitti toimintansa, mutta kärsämäkisten terveyspalvelut hoitaa edelleen Terveystalo. Pohteeseen siirtyivät sosiaali- ja pelastuspalvelut.

– Oikeastaan mikään ei muuttunut. Kaikki jatkuu kuten viime vuonnakin, samat ihmiset jatkavat ja samat palvelut toimivat samoissa paikoissa, sanoi kunnanhallituksen puheenjohtaja Pekka Anttila ennen loppiaista.

Kaiku-kuntatiedotteen mukaan sosiaalipalveluja ovat aikuissosiaalityö, vammaispalvelut sekä mielenterveys- ja päihdepalvelut, joiden työntekijöiden palkat maksaa tänä vuonna Pohde. Tavan kärsämäkiselle muutokset eivät vielä ole ehtineet näkyä. Terveyspalvelut toimivat kuten ennenkin, niiden hinnatkin näyttävät olevan samat kuin Pohteessa. Sosiaalipalvelut muuttuvat, ihmisiä vaihtuu, mahdollisesti puhelinnumerotkin ja tiedonhakukanavat ja nettiosoitteet ainakin. Virheellistäkin tietoa on ollut esillä. Oma prosessinsa on kahden toimintaympäristön, kunta ja Pohde, yhteensovittaminen käytännössä ja järjestelmissä. Tähän juttuun on kerätty tietoa haastatteluin ja Pohteen nettisivuilta, pohde.fi. Helposti tarvittava tieto ei löydy. Muutoksia koskeviin sähköpostikysymyksiin ei jutun julkaisemiseen mennessä saatu vastauksia Pohteesta. Tässä vain muutamia muutoksia:

Pohde “myllää” kunnan työllistämispalveluja. Kuntouttava työtoiminta siirtyi Pohteelle, mutta muu työllistämistoiminta jäi kuntaan. Muutoksessa työpajaohjaaja Jorma Seppälän työnantaja vaihtui kunnasta Pohteeksi.

– Toistaiseksi muutos ei ole näkynyt asiakkaillemme juuri lainkaan. Toiminta jatkuu entisellään tutuissa tiloissa, sanoo kunnan työllistämisvastaava Laura Tikka.

Työpajan eri työpisteissä, kuten Kierrätyskeskus Fenixissä työskentelee kuntouttavan työtoiminnan asiakkaita, palkkatuella palkattuja ja työkokeilussa olevia ihmisiä sekä opiskelijoita edelleen. Toimitilat on jyvitetty Pohteen ja kunnan kesken. Vammaispalvelujen toimipiste on Toimintakeskus Rantapääsky, joka siirtyi Pohteeseen.

Pohteeseen siirtyminen vaikuttaa myös Frosteruksen koulussa. Kouluterveydenhoidosta vastaa edelleen Terveystalo. Kuitenkin koulukuraattori Toni Saari siirtyi Pohteen palkkalistoille..

– Perustöihin muutoksen ei pitäisi vaikuttaa. It-järjestelmien piti olla valmiina jo viime vuoden puolella, itse sain tunnuksia tällä viikolla. Nyt käytössäni on sekä kunnan että Pohteen järjestelmät, joiden yhteensopivuudessa on vielä parantamisen varaa varsinkin kirjaamisissa, Saari kertoo.

Koulukuraattorin työ on oppilashuoltoa ja ennaltaehkäisevää työtä.

– Työskentelen kahdessa eri toimintaympäristössä, mutta sen ei pitäisi käytännön työskentelyssä oppilaiden ja koulun henkilökunnan kanssa näkyä.

Pohde potee rahapulaa. Voiko tulevaisuudessa käydä niin, että kuraattorille määrätään myös naapurikunnan kuraattoritehtävät?

Kärsämäen kunta on ostanut koulupsykologin palvelut yksityisiltä psykologeilta.

– Kaikista muutoksista ei vielä tiedä. Koulupsykologit toimivat ostopalvelusopimuksilla kevääseen saakka. Sen jälkeen ei tiedetä, miten toiminta jatkuu Pohteessa, tekeekö se sopimukset nyt toimivien psykologien kanssa, miettii Frosteruksen koulun rehtori Juha Korkiakoski.

Johtavasta sosiaalityöntekijästä Eeva Huitulasta Korkiakoski sanoo, että “Eeva on ikäänkuin paikkakuntalainen”. Nyt hän siirtyy Pohteen palvelukseen ja eri paikkakunnalle. Hänen tilalleen tulee Tiia Väänänen Siikalatvalta. Vastuupalvelupäällikkö Anna-Maija Sarpola toimii tällä hetkellä kuraattoreiden ja kouluterveydenhoitajien ”alueellisena esihenkilönä” kuuden kunnan alueella.

Ainakin yksi positiivinen asia lienee tulossa. Omaishoidon tukea maksettiin Kärsämäellä viime vuonna hoitoisuusryhmästä riippuen seuraavasti: I: 426,37 €, II: 568,49 €, III: 847,27 € ja IV: 1102,01 €. Pohteessa tämän vuotiset tuet ovat I: 439,70, II: 1010,68 ja III: 1761,03 €. Tuet siis noussevat. Se riippuu siitä, mihin hoitoisuusryhmään hoidettava omainen kevään aikana luokitellaan. Maksetaanko mahdollinen korkeampi hoitotuki takautuvasti vuoden alusta?

– Ei minulla ole mitään tietoa tästä. Kukaan ei ole ottanut yhteyttä minuun, sanoi eräs omaishoitaja (nimi on toimituksen tiedossa).

#