lauantai 28.1.2023 | 18:10
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Haapajärvellä pidettiin tiistai-iltana mielenilmaus kyläkoulujen ja kaikkien kylien puolesta: "Kyläkoulu on toinen koti"

Tanja Kopsa
Ke 30.11.2022 klo 14:00

Haapajärven kaupunki on sulkemassa kaksi kyläkoulua. Ensin suljettaisiin Väliojan koulu ja muutaman vuoden kuluttua olisi Tiiton koulun vuoro, kun uusi keskustan koulu valmistuu. Päätös perustuu valtiovarainministeriön arviointimenettelyyn, johon kaupunki on joutunut taloudellisen tilanteensa takia. Kouluja lakkauttamalla arvioidaan saatavan tarvittavia säästöjä aikaiseksi.

Tiistaina hämärtyvässä illassa kokoontui innokas joukko eri kylien ihmisiä mielenilmaukseen kyläkoulujen ja kaikkien kylien puolesta. Paikalla oli väkeä vauvasta vaariin. Porukalla käytiin laulamassa valtuustosalissa kokoontuneille kaupunginhallituksen päättäjille mielipiteet julki: ”Tiedän paikan armahan kyläkoulun ihanan siellä läksyt opimme toisiamme tuemme. Kuunnelkaa te päättäjät meitä aivan pieniä kyläkoulun suojissa haluamme viel oppia.”

Paikalla olleet Tiiton koulun lasten vanhemmat Emilia ja Mikko Piipponen, Jarno Kalajanniska, Tuomas Kaisto ja Tiina Törmälä ovat kyläkoulujen puolesta puhujia.

– Kyläkoulu antaa kaupungille enemmän kuin arvataankaan: esimerkiksi elinvoimaa, turvallisuutta ja yhteisöllisyyttä, sanovat Piipposet, jotka ovat vasta jonkin aikaa sitten muuttaneet Haapajärvelle ja ovat jo pitämässä koulun puolta.

Paljasjalkainen haapajärvinen Jarno Kalajanniska on huolissaan siitä, että koulun loppuminen vaarantaa myös yhteisöllisyyden säilymisen.

– Jos kyläyhteisöt näivettyvät koko kaupunki näivettyy. Nyt lähtee koulut ja kohta ihmisetkin.

Tuomas Kaisto toteaa koulun olevan koko kylän sydän.

– Pieni koulu on ilmapiiriltään lämmin, joustava, turvallinen sekä hyvä oppimisympäristö arallekin lapselle. Ja sekin, että miten paljon lapset menettäisivät vapaa-aikaansa koulukuljetuksissa istumiseen.

Tiina Törmälän perheessä kyläkoulua käydään jo kolmannessa sukupolvessa. Hän muistuttaa, että kyläkoulu tarjoaa pysyvyyttä ja jatkuvuutta.

Vanhempien yhteinen viesti on selkeä: kyläkoulujen lakkauttaminen ei ole ratkaisu kaupungin talousongelmiin.

Koululaiset ja tulevat koululaiset tuovat mielipiteensä julki heiluttelemalla kylttejä ja banderolleja, joissa lukee muun muassa ”Kyläkoulu on toinen koti”, ”Ajatelkaa lasten parasta”, ”Älkää lakkauttako meidän koulua” ja ”Säästäkää meidän koulu”.

#