torstai 1.12.2022 | 15:03
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Haapajärvinen kuvataiteilija, taidegraafikko ja valokuvaaja Saimi Rintala avaa kotinsa ovet taiteen ystäville

Tanja Kopsa
Ke 16.11.2022 klo 12:15

Kuvataiteilija, taidegraafikko ja valokuvaaja Saimi Kaarina Rintala avaa kotinsa ovet (Isokatu 20) taiteen ystäville. Kyseessä on taiteilijan näyttely Kokemuksia, jossa on esillä piirustuksia ja maalauksia hänen elämänsä ihmisistä ja elämäntapahtumista.

Rintala kuvaa mielellään ihmiselämän tapahtumia ja on käyttänyt välillä teoksissa myös vanhoja valokuvia. Nykytaiteelle on tyypillistä yhdistellä eri menetelmiä teoksissa. Monissa Saimin töissä on luonnosmaisuutta, mikä antaa tilaa katsojan tulkinnoille. Näyttelyssä on esillä myös hänen päiväkirjamerkintöjään, jotka ovat tietysti maalauksia ja piirustuksia.

– Viimeisen neljän vuoden sisällä olen kokenut tyttäreni sairastumisen ja poismenon, sekä oman sairastumiseni rintasyöpään ja sen onnistuneen hoitamisen. Tyttäreni ei selvinnyt omasta syöpäsairaudestaan, mikä on minulle äitinä lohduton kokemus, kertoo taiteilija.

Rintala on kulkenut taiteen avulla surun polkuja muistellen tytärtään piirtämällä häntä eri-ikäisenä eri elämänvaiheissa. Tähän näyttelyyn hän on piirtänyt lyijykynällä kuvia tyttärensä lapsuuden aikaisista pehmoleluista.

– Tätä kautta pystyin pääsemään hänen lähelleen ja tuntemaan hänen läsnäolonsa.

Piirtäessään teoksia tyttärestään Saimi teki myös omakuvia ja hän havaitsi vanhenneensa nopeasti. Kuviin liittyvän itsetutkiskelun aikana hän huomasi rinnassaan kyhmyn ja se on saanut hänet miettimään, olisiko hän ilman omakuvia edes huomannut kyhmyä ajoissa.

Hoitojen aikana Saimi piirsi omakuvien lisäksi luontoaiheisia teoksia. Taiteilija kokee piirtämisen olleen osa hänen paranemisprosessiaan kun toivo ja epätoivo vuorottelivat mielessä.

#