torstai 1.12.2022 | 15:33
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Kertaus on opintojen äiti – Toivottavasti

Ke 16.11.2022 klo 06:05

Olen kirjoittanut tästä samasta asiasta jo kerran aiemminkin tänä syksynä, ja taisipa Outikin asiasta mainita viime viikon kolumnissaan. Nimittäin näkymisestä.

Maailma on harmaa, ja illat mustaakin pimeämmät. Autojen valot imeytyvät pimeään tiehen ja näkyvyys on sanalla sanoen kehno. Ilman heijastinta kävelijä tai pyöräilijä jää auttamattomasti pimentoon.

Mikä ihme siinä on, vaikka sitä vuodesta ja syksystä toiseen höpötetään, että ihmiset eivät osaa käyttää heijastinta? Ajattelevatko he, että tokihan minä näyn – mustissa vaatteissani pimeällä tiellä! Sitäkin olen miettinyt, miksi me suomalaiset pukeudumme aina mustaan? Kummallista goottimeininkiä. Ja sanottakoon nyt vielä kerran, että katuvalo ei auta asiaa. Vaikka kävelet keskustassa, heijastin on oltava!

Jos minä saisin päättää, pukisin kaikille tiellä liikkujille joko huomioliivit tai -henkselit. Ne näkyvät parhaiten. Kyllä perinteinenkin heijastin menettelee, mutta mitä isompi, sen parempi.

Auttaisiko, jos asian kääntäisi ylösalaisin ja kysyisi miksi joku ei halua tulla nähdyksi liikenteessä? Ujostuttaako häntä? Vai onko hän mahdollisesti joron jäljillä? Pitääkö hän kenties extreme-urheilusta? Minä en tiedä, kerro sinä jos tiedät.

Satu Kangas-Viljamäki

Kirjoittaja on Selänne-lehden päätoimittaja

#