maanantai 26.9.2022 | 06:04
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Maatalousyrittäjien vuosilomahakemukset jätettävä kuun loppuun mennessä

Satu Kangas-Viljamäki
Ti 13.9.2022 klo 06:00

Vuosi on kääntynyt jälleen sille mallille, että maatalousyrittäjien on aika hakea vuosilomia tulevalle vuodelle.

– Toivomme, että kaikki hakemukset tehtäisiin sähköisesti lomitusnetissä, joka löytyy verkosta, osoitteesta www.mela.fi/asiointipalvelut, lomatoimenjohtaja Urpo Åvist kertoo.

Lomitusnettiin kirjaudutaan henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla, joten tilan muiden yrittäjien puolesta ei voi tehdä hakemusta.

Sähköinen asiointi nopeuttaa hakemusten käsittelemistä, minkä lisäksi sähköisessä asioinnissa on muitakin hyviä puolia.

– Sähköistä hakemusta ei voi jättää, jos hakemuksesta puuttuu vaikkapa rasti jostain ruudusta. Sähköiseen hakemukseen ei myöskään tarvitse erikseen liittää tilatietolomaketta, Åvist perustelee.

Mikäli sähköinen asiointi ei onnistu, lomatoimi postittaa pyynnöstä asiakkaalle paperiset hakemuskaavakkeet.

Hakemukset on toimitettava lomatoimistoon 30.9. mennessä, eikä pitämättömiä vuosilomapäiviä, joista ei ole tehtyä varausta, voi siirtää.

Kaikkien lomitusnettiin hakuaikana hakemuksen tehneiden kesken arvotaan yksi lomapäivä lomahallinnon kustantamana.

– Nämä ovat nyt meidän viimeiset lomapäätöksemme, ensi vuonna päätökset tehdään Toholammilla.

Ensi vuoden alusta Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan eteläisten paikallisyksiköiden muodostamalla alueella lomituksen vastuukunta on Toholampi. Toholammin yksikkö kattaa tammikuusta 2023 alkaen nykyisten Haapaveden, Kalajoen, Nivalan, Kaustisen, Reisjärven ja Toholammin paikallisyksiköiden toiminta-alueet.

– Lomittajien ja yrittäjien arjessa tämän ei pitäisi juurikaan näkyä. Lomittajien ja tilojen kohtaaminen järkevöitynee nykyisten paikallisyksiköiden raja-alueilla, Åvist kertoo.

Toholammin vastuualue tullaan jakamaan pohjoiseen ja etelään, joiden raja kulkee Selänteen alueelle Haapajärven ja Reisjärven välistä. Haapajärvi, Pyhäjärvi ja Kärsämäki tulevat kuulumaan pohjoiseen alueeseen, Reisjärvi eteläiseen.

– Olemme tuoneet omia käytäntöjämme yhteiseen pöytään ja pyrimme löytämään niistä ne kaikkein parhaimmat ja toimivimmat. Hallintorakenteita ei ole vielä tehty, mutta se tiedetään, että alueelle tulee noin kahdeksan johtavaa lomittajaa.

#