maanantai 26.9.2022 | 05:34
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Tiina Hyvärisen ja Jonna Kangaskokon yrittäjyys on kestänyt Kärsämäellä jo kymmenen vuotta: "Alueella asuvat, varsinkin vanhemmat henkilöt arvostavat henkilökohtaista palvelua".

Outi Levä
Ma 12.9.2022 klo 06:00

Kymmenen vuotta sitten helmikuussa Jonna Kangaskokko ja Tiina Hyvärinen tekivät isoja päätöksiä.

Kangaskokko Oy:ssä ajankohtaista oli yritystoiminnan siirtäminen nuoremmille ja naiset päättivät ryhtyä yrittäjiksi. Ihmiset epäilivät naisten jaksamista ja voimien riittävyyttä miehisellä alalla.

– Meille sanottiin, ettemme me, kaksi naista, pystyisi liikettä hoitamaan, koska raskaiden kodinkoneiden kuljettaminen asiakkaille vaatii voimaa. Alussa todistelimmekin itsellemme ja muille, että pärjäämme ja jaksamme, sanoo Kangaskokko

Kuljetus- ja apuvälineet on suunniteltu kaikenlaisiin tavaroiden, myös kodinkoneiden siirtoon, eikä paljoa fyysistä voimaa tarvita.

– Kuljetus ei ole meille ongelma. Kun kuljetamme koneita esimerkiksi kierreportaita yläkertaan, asiakas on usein itse apuna tai saamme apua Joukolta (Jonnan isä) tai Tuomelan Markulta. Myös omat miehet ja Tiinan pojat auttavat, sanoo Kangaskokko ja haluaa kiittää kaikkia auttajia.

Naisten aloittaessa yritys kuului Expert-ketjuun, joka parin vuoden jälkeen muuttui Veikon Koneeksi.

– Tämähän on pieni myymälä. Me koitamme pitää varastossa liikkuvaa tavaraa. Saamme tavarat nopeasti, pienet laitteet ja puhelimet päivässä, isot muutaman päivän viiveellä. Tuotevalikoimamme on suuri ja asiakkaamme tietävät, etteivät kaikki tuotteet ole saatavissa heti myymälästämme ja ovat tarvittaessa valmiita odottamaan

Yrityksen sijainti isojen teiden risteyksessä on etu. Ympäryskunnissa ei alan liikkeitä juuri ole. Asiakkaat tulevat Kärsämäen lisäksi noin 40 kilometrin säteellä Pulkkilasta, Pyhännältä, Haapavedeltä, Pyhäjärveltä ja 60 kilometrin päästä Kestilästä ja Rantsilasta. Liike on avoinna kuusi päivää viikossa. Lomia yrittäjät sanovat pitäneensä vain yksittäisiä päiviä ja järjestelevät työaikojaan, jotta vapaatakin jäisi.

– Lomailemme sitten eläkkeellä, he nauravat. Työviikkomme on viisipäiväinen. Teemme toisen puolen työpäivästä etänä, jolloin hoidamme tilauksia, kuljetuksia ja muita juoksevia asioita.

Vaikka verkkokauppa on kasvanut, lähipalvelulle on paikkansa.

– Nuoria siirtyy verkkokauppaan, mutta tällä alueella asuvat, varsinkin vanhemmat henkilöt arvostavat henkilökohtaista palvelua. Koneiden ja laitteiden hankinnassa yhä enemmän pannaan painoa käyttöönotolle ja takuuasioille, jotka tarpeen tullen hoidamme, sanovat yrittäjät.

Kärsämäen Kemikalio ja Paperi perustettiin vuonna 1954, 1960-luvulla liike toimi nimellä Kirja ja Kemikalio, 1980-luvun alusta Kirja ja Kodinkone Kangaskokkona ja vuodesta 2012 nimellä Kangaskokko Oy. Tämä vuosi on Kärsämäen Veikon Koneen juhlavuosi.

#