maanantai 26.9.2022 | 06:05
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Seurakuntapastori Tuula Laitinen hartauskirjoituksessaan: Lähimmäinen

Pe 9.9.2022 klo 10:00

Luukkaan evankeliumissa (Luuk.10: 25–37) kerrotaan, kuinka Jeesukselta kysyttiin kuka on lähimmäinen. Vastauksena Jeesus kertoo miehestä, joka joutui ryöstetyksi. Apua tarvitsevan ohi kulki kaksi ihmistä, jotka eivät pysähtyneet auttamaan. Kolmas kulkija, samarialainen, sääli hätään joutunutta ja auttoi tätä. Kertomuksen lopussa käydään lyhyt keskustelu siitä kuka näistä kolmesta oli ryöstetyn lähimmäinen ja todetaan, että ”se, joka osoitti hänelle laupeutta” ja saadaan kehotus ”mene ja tee sinä samoin”.

Mitä samarialainen sitten oikeastaan teki? Hän pysähtyi apua tarvitsevan, tuntemattoman ihmisen vierelle ja auttoi tämän pois tukalasta tilanteesta, antoi apua ja saattoi turvaan. Hän uskalsi kohdata tuntemattoman ihmisen, jonka taustaa tai asemaa hän ei ehkä voinut mistään päätellä. Silti hän uskalsi pysähtyä ja toimia hädässä olevan auttamiseksi.

Mutta kertomus on kuitenkin Jeesuksen vastaus kysymykseen ”kuka on minun lähimmäiseni?” Kuka on siis minun lähimmäiseni tai sinun?

Ihmisen ainutlaatuisuus ja ihmisarvo perustuvat kristillisen näkemyksen mukaan Jumalan luomistyöhön. Jumalan rakkaus ihmistä kohtaan ei ole sidoksissa meidän arviointeihimme tai mittaamiseemme vaan olemme rakastettuja Jumalan luomina ja lunastamina, Kristuksen sovitustyön tähden.

Juuri tämä Jumalan rakkauden kohteena oleminen velvoittaa meitä näkemään myös toinen ihminen samalla tavalla – yhtä lailla rakastettuna ja arvokkaana. Yhteisessä elämässämme voimme olla myös välittämässä tätä rakkautta eteenpäin.

Herra, elämääni

Valvo, etten harhaan

Vaeltaisi täällä

Ohi ihmisten

Herra, auta aina

Etten ketään paina

Etten toisten taakkaa

Suuremmaksi tee

Vierelläni kulje

Askeleeni ohjaa

Etten väisty, milloin

Kutsut auttamaan

Sydäntäni ohjaa

Anna minun, Herra

Armossasi kasvaa

Olla ihminen

(virsi 509)

Tuula Laitinen

Kirjoittaja on ma. seurakuntapastori Haapajärven seurakunnassa

#