maanantai 26.9.2022 | 05:32
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Opintopisteitä "plakkariin" jatkossa myös kansalaisopistosta

Satu Kangas-Viljamäki
Ti 16.8.2022 klo 06:00 | päivitetty ti 09:25

Jokilatvan opiston esite jaettiin alueemme kotitalouksiin viime keskiviikkona ja kursseille ilmoittautuminen käynnistyi kuluvan viikon maanantaina kello 9.

– Linjat käyvät kuumina ja verkko vetää hyvin, Jokilatvan opiston rehtori Kim Oja kertoo maanantaina puoli yhdeltätoista. Yhdessä ja puolessa tunnissa opiston kursseille oli tullut jo yli 700 ilmoittautumista.

Pian alkavana lukuvuonna Jokilatvan opistossa järjestetään yhteensä 393 kurssia, joista 115 pidetään Haapajärvellä, 147 Nivalassa, 89 Pyhäjärvellä ja 42 Reisjärvellä. 20 prosenttia kursseista on uusia.

– Tämä on hyvä ja strategiamme mukainen saldo, jossa pyrimme huomioimaan korona-ajasta palautuminen, Oja sanoo.

Kurssiohjelma sisältää myös monia klassikoita, jotka keräävät täydet opiskelijamäärät vuosi toisensa perään.

– Kädentaidot kuuluu tähän ryhmään, samoin Lavis-lavatanssijumppa ja Kuntosalicircuit, opettajat Ulla Piiponniemi ja Minna Kuisma kertovat.

Uutta Jokilatvan opistossa (ja kaikissa muissakin Suomen kansalaisopistoissa) on, että osa kursseista on merkitty opintopistekursseiksi.

– Silloin kurssille on määritelty selkeät oppimistavoitteet ja opetus on suunniteltu niiden pohjalta. Opiskelijan oppimista arvioidaan arviointikriteerien ja jatkuvan näytön perustein, mikä tarkoittaa, että meillä ei pidetä tenttejä tai kokeita, Oja kertoo.

Esimerkiksi kielten opiskelussa jatkuva arviointi tarkoittaa muun muassa tuntityöskentelyn ja kotitehtävien jatkuvaa havainnointia.

– Osaamisperusteisuus on kuitenkin täysin vapaaehtoista. Vaikka jokin kurssi on merkitty opintopistekurssiksi, sille voi ilmoittautua edelleen ihan omaksi iloksi. Opintopisteiden suorittaminen on jokaisen oma valinta ja kysymme opiskelijalta aina luvan hänen opiskelutietojensa eteenpäin lähettämiseen.

Kaikkien suomalaisten suorittamat opinnot kerätään Koski-tietovarantoon, mistä ne siirtyvät Oma opintopolku järjestelmään. Opintopolku.fi -sivustolta jokainen voi jakaa opintotodistuksensa eri oppilaitoksille tai työnantajalle. Sivusto vaatii vahvan kirjautumisen, ja sieltä löytyvät kaikki suorittamamme opinnot vuodesta 1995 alkaen.

Mitä hyötyä osaamisperusteisuudesta sitten on?

– Selkeä suunnitelma, opetuksen toteutus ja arviointi mahdollistavat sen, että opiskelija voi hyödyntää kansalaisopistossa suorittamiaan opintoja esimerkiksi jossain toisessa oppilaitoksessa tai työnhaussa. Yksi opintopiste tarkoittaa jatkossa meilläkin 27 työtuntia. Arviointikriteerimme on joko hyväksytty tai hylätty, mutta tavoitteemme on, että opintopisteitä haluavat oppilaat pystyisivät suorittamana kurssit hyväksytysti opettajansa tuella.

Tulevan talven aikana osaamisperusteisuutta pilotoidaan Pyhäjärvellä ja Nivalassa. Nivalassa opintopistekursseja ovat Kalligrafia, sekä Kudonta 1 ja Kudonta 2. Pyhäjärvellä osaamisperusteisuutta harjoitellaan Musiikin teoria tutuksi 1 ja 2 -kursseilla, Espanjan alkeissa sekä Metalligrafiikassa.

–  Opiskelemme ja kokoamme tietoa näiden kurssien kautta. Pitkän tähtäimen tavoitteemme on, että useimmilla kursseillamme voisi halutessaan suorittaa opintopisteitä, Oja sanoo.

16.8.2022 kello 9.25 lausetta "Pitkän tähtäimen tavoitteemme on, että kaikilla kursseillamme voisi halutessaan suorittaa opintopisteitä, Oja sanoo" on korjattu muotoon: "Pitkän tähtäimen tavoitteemme on, että useimmilla kursseillamme voisi halutessaan suorittaa opintopisteitä".

#