maanantai 26.9.2022 | 06:54
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kuukauden ulkoiluteko -maininta Maaselän Ladulle – Yhdistyksen suunnittelema ja aktiivisten haapajärvisten toteuttama Muinais-Päijänteen melontareitti on lisännyt melonnan harrastusta entisestään

Satu Kangas-Viljamäki
Ke 10.8.2022 klo 13:35 | päivitetty ke 13:38

Haapajärvellä ja Reisjärvellä toimiva Maaselän Latu saa Suomen Ladulta Kuukauden ulkoiluteko -maininnan Haapajärvellä sijaitsevan Muinais-Päijänteen melontareitin eteen tehdystä työstä.

– Maaselän Latu on edistänyt melontaa Kalajoen yläjuoksulla pidemmän aikaa ja Muinais-Päijänteenmelontareitti on lisännyt melonnan harrastusta entisestään, Suomen Ladun yhteiskuntasuhteiden asiantuntija Hannu Tiusanen kertoo tiedotteessaan.

Muinais-Päijänteen melontareitti on tehty hyvällä yhteistyöllä monen eri tahon kanssa.

– Ensinnäkin Maaselän Ladun suunnittelutyön pohjalta Haapajärven kylien aktiiviset ihmiset rakensivat reitin. Toiseksi Haapajärven kaupunki oli erittäin myötämielinen reitintekoon, Tiusanen kertoo.

Kaikki hankkeessa tehty työ tehtiin talkoilla ja materiaalikuluihin saatiin Leader-rahoitusta. Retkeilyreittejä ja luontokohteita rakennettiin kaikkiaan parisenkymmentä kuudelle eri kylälle.

Haapajärven kaupungilla oli myös tärkeä rooli koordinoida Retkeilevä Haapajärvi -hanketta, minkä osana Muinais-Päijänteen melontareitti toteutettiin.

Haapajärvellä sijaitsevan ja 14 kilometrin mittaisen Muinais-Päijänteen melontareitin nimi tulee siitä, että Muinais-Päijänteen lasku-uoma puhkaisi aikoinaan tiensä kohti Pohjanlahtea tältä kohdin ja niin syntyi Haapajärven vesistöt.

Muinais-Päijänteen melontareitillä ei ole koskiosuuksia, joten se sopii hyvin aloitteleville melojille. Muutamissa paikoin on kiviä, missä on syytä noudattaa varovaisuutta. Melontareitti alkaa Kumisevan kylän Honkaniemestä sijaitsevalta Haapajärven seurakunnan leirikeskuksesta. Reitti päättyy Oksavan Settijoen uimarannalle.

Maaselän Ladun varapuheenjohtajalla ja yhdistyksen melontavastaavana toimivalla Hannu Virtasella oli ratkaisevan tärkeä osuus Muinais-Päijänteen melontareitin rakentamisessa. Hän suunnitteli melontareitin ja kartoitti reitille rantautumis-, tauko- ja vessapaikkoja. Virtanen kiittääkin kylien tekemää työtä reitin teossa, kuten myös Haapajärven kaupungin erittäin myötämielistä suhtautumista hankkeeseen.

Muinais-Päijänteen melontareitin käyttöönottotilaisuudessa kesäkuussa 2021 Virtanen oli merkittävässä roolissa vastaten runsaasti väkeä keränneen tapahtuman melonnan järjestelyistä. Tilaisuudessa oli Maaselän Ladun lisäksi Ylivieskan Ladulta melontakalustoa, sekä vapaaehtoisia ohjaamassa ja turvamelojina.

Tiusasen mukaan Maaselän Latu on toiminut aktiivisesti jo ennen Retkeilevä Haapajärvi -hanketta melonnan harrastamisen edistämiseksi Kalajoen yläjuoksulla: se on tuonut jokea esille hyvänä melontapaikkana, vuokrannut kajakkeja, sekä järjestänyt melontakursseja ja melontatapahtumia.

– Toiminta lisäsi aiemmin melko vähäistä melonnan harrastusta Kalajoen yläjuoksulla, mutta hankkeen myötä rakentunut opastettu reitti ja lisääntynyt reitin markkinointi ovat lisänneet melojien määrää reitillä entisestään.

#