maanantai 26.9.2022 | 06:51
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kärsämäki ja Suomi mukana kansainvälisessä Rauhanleipä-verkostossa – Rauhanpellon kylvöjuhlan teemana leipä ja rauha

Outi Levä
Ke 10.8.2022 klo 12:00

Kärsämäen kunta ja Paanukirkon kannatusyhdistys ry. järjestävät Rauhanpellon kylvöjuhlan Kärsämäellä.

Kärsämäki liittyy mukaan kansainväliseen Rauhanleipä-verkostoon. Rauhanleipä yhdistys (FriedensBrot e.V.) edistää rauhaa, kansojen välistä yhteisymmärrystä ja kestävää maataloutta. Sen keskuspaikka on Berliinissä. Berliinin muuri kaatui vuonna 1989. Sen jälkeen Bernauer Straßella, entisellä kuoleman linjalla oleva Sovinnonkirkon seurakunta on elvyttänyt alueen elämää.

Vuodesta 2005 lähtien siellä oleva ruispelto kylvetään ja puidaan. Jyvät leivotaan leiviksi. Vuodesta 2013 lähtien Bernauer Straßen viljaa on kylvetty niissä Kaakkois- ja Itä-Euroopan maissa, jotka olivat rautaesiripun takana ja ovat liittyneet Euroopan Unioniin vuoden 1989 jälkeen.

Vuonna 2014 tuli kuluneeksi 25 vuotta muurin ja piikkilangan häviämisestä. Näistä Rauhanpellon maista viljaa palasi takaisin Berliiniin. Tämän ”juhlarukiin” jyvät sekoitettiin Berliinissä tuotettuun satoon ja tästä viljasta leivottiin yhteinen ”Rauhanleipä”. Syyskuussa pidettiin Brandenburgin osavaltiossa Seddiner See`ssa kylvön ja niittämisen juhla teemalla ”Rauha ja maatalous”. Lokakuussa vietettiin Berliinissä Euroopan yhteisen rauhanleivän juhlaa. Näin luotiin Rauhanleivän verkosto, jonka jäsenmaissa järjestetään vuosittain ”Rauhan ja maatalouden” yhteistapaaminen, joka kerta eri maassa.

Myöhemmin näitä kokouksia on pidetty vuosina 2015 Poznanissa (Puola), 2016 Szarvasissa (Unkari), 2017 Varnassa (Bulgaria), 2018 Sangasessa (Viro) sekä vuonna 2019 Vilnassa (Liettua). Seitsemäs vuositapaaminen oli aikomus pitää Novo Mestossa (Slovenia).

Berliinin muurin paikalle rakennetun kappelin vieressä oleva ruispelto on symboli, jolla arvostetaan rauhan ja leivän merkitystä ihmiskunnan perustekijöinä. Kirkko ja tuottajatahot sekä organisaatiot monista maista ovat mukana verkostossa.

Tänä vuonna juhla järjestetään Kärsämäellä. Tilaisuuden yhdeksi tavoitteeksi on otettu Ukrainan kansan auttaminen ja myötätunnon osoittaminen unkarilaisille.

Tapahtuma alkaa perjantaina 12.8. klo 13 Rauhanpellon vihkimisellä ja kylvösiunauksella, jonka toimittaa emeritus piispa Samuel Salmi. Juhla jatkuu Paanukirkossa, jossa emeritus maaherra Eino Siuruainen, rauhanpeltoidean isä Tohtori Schenk, suurlähettiläs Konrad Arz von Straussenburg ja arkkitehti Mikael Merenmies puhuvat. Baritoni Esa Ruuttunen laulaa ja Eeva-Maria Haukinen lausuu runoja.

#