maanantai 26.9.2022 | 07:06
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Marketta Viitala avasi Pyhäjärvelle Kurjenpolvet-tupa näyttelyn – Näyttely on avoinna koko kesän ilmojen niin salliessa

Seija Martiskainen
Ti 9.8.2022 klo 18:00

Lehtemme sai kutsun Marketta Viitalan näyttelyn avajaisiin, joka oli tunnelmallinen ja kokonaisuutena monipuolinen. Näyttely järjestettiin Pyhäjärven Lopintie 4:n pihapiirissä ja on avoinna koko kesän ilmojen niin salliessa sekä nähtävissä myös talvisin näin sovittaessa.

Viitala avasi näyttelyn kertomalla hieman historiaansa ja kuinka kaikki sai alkunsa.

– Kaikki alkoi siitä, kun saavuimme miehensä kanssa Pyhäjärvelle opettajan virkaan vuonna 1962. Olen siitä erittäin ylpeä, koska missään muualla ei olisi syntynyt tällaista tarinaa kuin Pyhäjärvellä.

Opettajan virassa toimiessaan Viitala innostui naisvoimistelijoista sekä tanssista ja sitä kautta nähtiin kuinka lahjakasta porukkaa Pyhäjärvellä onkaan.

Vuonna 1966 heillä oli jo sata tanssijaa menossa Helsinkiin kisoihin ja kahtena vuotena he voittivat kuningatarsarjan.

Kisoja järjestettiin ympäri Suomea.

Heidän yhteisessä seurassaan jäseniä oli yli 600 tanssijaa sekä voimistelijaa.

Vaakalinnut oli Viitalan ensimmäinen voimistelu/tanssijaryhmä. Nimen ryhmä sai siitä, kun Viitala matkusti linja-autolla Helsingissä ja heräsi unestaan kesken matkan juuri Vaakalinnuntien kohdalla ja Viitala ajatteli: ”Kuinka ihana nimi”.

Kurjenpolvet olivat seuraava ryhmä, joka matkusteli maailmalla hyvin paljon.

Jokilaaksojen nuori tanssi tuli Kurjenpolvien rinnalle ja heitä oli siihen aikaan 40 esiintyjää. He matkustelivat jopa Etelä-Koreassa asti.

– Kaikki työt tehtiin talkootyönä, muun muassa puvustukset, suunnittelu, kuskaukset, taloustyöt, valaistukset ja tavaroiden roudaamiset. Parhaillaan talkooporukassa toimi 30 ihmistä.

Viitala veti hanketta ”Pyhäjärvi tanssii Suomen kartalle”, johon he saivat tukea lääniltä.

Tytöt, jotka tanssivat Viitalan vetämissä ryhmissä, saattoivat asua 11 eri paikkakunnalla, joista he tulivat viikoittain harjoittelemaan esityksiä. Heistä 27 on valmistunut tanssijan ammattiin.

Viitala itse on tehnyt töitä voimistelun/tanssin parissa jo 60 vuotta ja hän kertoo, ettei tällaista työtä tekisi ellei sitä rakastaisi. Viitala on kirjoittanut aiheesta kolme kirjaa, joissa hänen oppinsa ovat tallessa. Neljäs kirja on jo kovasti suunnitteilla.

#