maanantai 26.9.2022 | 05:26
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Ihmisyyden, vanhemmuuden ja etiikan sanoittaminen on vaikea laji

Ke 10.8.2022 klo 06:00

Minun piti kirjoittaa vanhemmuuden ja kasvattajan etiikasta, moraalista ja siitä, mikä on aikuisen vastuu tässä minäkeskeisessä maailmassamme.

Siitä, kuinka me aikuiset olemme lasten ja nuorten tuki ja turva, miten heidän hätäänsä tai huonoa oloa ei saisi koskaan jättää huomioimatta.

Halusin kirjoittaa, miten vanhemmuus on kunniatehtävä, joka on hoidettava niin hyvin kuin ikinä osaa ja siitä, miten meillä kaikilla on vastuu kohdata lapsi ja nuori kunnioittavasti.

Halusin moittia yhteiskuntaamme, joka pakottaa lapsemme ja nuoremme aikuistumaan liian varhain.

Halusin myös muistuttaa, miten meidän on oltava ihmisiä toisillemme ja siitä, miten meillä kaikilla on vain yksi elämä. Elämä, jota meidän kaikkien tulisi kunnioittaa.

Sekin, miten meillä kaikilla on oikeus olla juuri sellaisia kuin olemme, on tärkeää. Se, että saamme tuntea ja näyttää tunteemme.

Siitäkin halusin sanoa, miten lapsen ja nuoren etu menee mielestäni aina edelle, mutta en löytänyt ajatuksilleni sanoja.

Miten osaisin pukea tämän kaiken sanoiksi, jotka eivät loukkaisi ketään, mutta jotka pakottaisivat pohtimaan, mikä juuri minulle on tärkeää ja olenko toiminut aina oikein.

Millä sanoilla avaisin ajatuksia ihmisyyden äärelle?

En tiedä. Tiedätkö sinä?

Satu Kangas-Viljamäki

Kirjoittaja on Selänne-lehden päätoimittaja

#