maanantai 26.9.2022 | 06:58
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Haapajärvinen Jenni Tiitto rakastaa kalastamista: "Kalastus on minulle kuin tauti, mutta en oikein edes osaa sanoa mikä siinä on se juttu"

Tanja Kopsa
Ti 9.8.2022 klo 10:52

Haapajärvinen Jenni Tiitto rakastaa kalastamista. Näin on ollut lapsuudesta asti.

– Kalastus on minulle kuin tauti, mutta en oikein edes osaa sanoa mikä siinä on se juttu, toteaa Jenni.

Lapsena Jenni kalasti etenkin Antti-isänsä kanssa paikallisilla vesillä, merellä ja Lapissa. Suvusta löytyy muitakin innokkaita kalastajia, joiden mukaan Jenni on päässyt pienestä pitäen. Nykyään Jennin, hänen lastensa ja vanhempiensa Antin ja Marjan vuotuiseksi perinteeksi on muodostunut yhteinen Lapin reissu.

– Settijoki on minulle rakas, tunnen sen kivet läpikotaisin. Lapsena kävin itsekseni myös pilkillä Settijärvellä. Poljin sinne noin kahdeksan kilometriä pyörällä koulun jälkeen ja isä haki minut sitten töiden jälkeen pois.

Myöhemmin kouluiässä kuvioihin tuli Haapajärven Vapaa-ajan kalastajien porukka, muun muassa Kauko Liuska ja edesmennyt Sinikka Kaari.

– He tulivat koululle pitämään kalapäivää ja siitä se sitten lähti. He opettivat minut fileoimaan. Pääsin heidän kanssaan Hautaperän altaalle ja merelle. Me ollaan Kaukon kanssa ahventen perään, naurahtaa Jenni.

Jenni kalastaa vanhempiensa, sisarustensa, lastensa ja muutamien kavereiden kanssa. Petteri-puoliso on ollut mukana viisi kertaa. Hän viihtyy pohjoista paremmin eteläisessä Suomessa lomalla.

Puolison mukaan vaimolla on hyvä harrastus. Hän tuo ruokaa pöytään. Mies tukee Jennin harrastamista muun muassa järjestämällä töitä ja lomia niin, että vaimo pääsee kalalle.

– Yhden ainoan kerran Petteri on yrittänyt kieltää minua lähtemästä kalalle kun odotin kuopustamme, mutta lähdin ja menin lakkasuollekin, vaikka isäni esteli, toteaa Jenni hymyillen.

Tiiton seitsemänlapsisessa uusperheessä syödään – yllätys yllätys, paljon kalaa. Perheen suosikkeja ovat kalamureke, kalapihvit ja paistetut fileet. Jennin lempiruoka on ahvenfileet pekonilla. Tiiton Joukon kanssa Jennillä on diili, että Jenni antaa hänelle kalaa ja mies purkittaa sitä myös Jennin ja Petterin perheen käyttöön.

– Välillä täytyy pitää paussia kala-ruokien syönnissä, ettei kyllästytä, tuumaa pariskunta.

Jenni ei kalasta tienatakseen kalalla, vaan hän kalastaa oman perheen ja ystävien käyttöön. Hänelle on ilo antaa kalaa ihmisille, jotka siitä tykkäävät. Toisinaan Tiitoilla tarjotaan vieraille kalaruokia.

Haapajärven Vapaa-ajan kalastajat

Vapaa-ajan kalastajat järjestävät kesäisin onkikisoja Hautaperän altaalla ja yhdet harjoituskisat Ronkaalassa.

Kalastajilla on nuorille suunnattu kalakerho. Se kestää syksystä kevääseen. Sinne voi tulla opettelemaan vaapun ja pilkkivapojen tekemistä.

Vapaa-ajan kalastajat ovat yhteistyössä 4H:n kanssa järjestämässä koululaisille kalapäiviä esimerkiksi onkipäiviä.

Vapaa-ajan kalastajiin kuuluu noin sata ihmistä. Vuoden kohokohta on pikkujoulut uskomattoman joulupöydän äärellä. Siitä tietysti löytyy monenlaista kalaa eri tavoin laitettuna.

Kaikki Jennin lapset ovat kalastaneet. Nuorimmainen Minea, 5, on parhaimmillaan ollut vajaan kuukauden kalareissulla mukana Ruotsissa.

– Tässä on ihminen, joka jaksaa olla veneessä yhtä kauan kuin minä, toteaa Jenni ja silittää Mineaa, joka muulloin on nopealiikkeinen tyttö, mutta veneessä ja autossa hän jaksaa istua pitkään mukisematta.

Jenni on ollut useamman kerran lasten kanssa päineen reissussa. Pitkät ajomatkat eivät ole ajamisesta pitävälle naiselle homma eikä mikään.

– Ruotsin reissut ovat oikeita henkireikiä, kuten kalareissut yleensä. Luonto on lähellä, saa olla omassa rauhassa, irti arjesta.

Jenni on yrittänyt parikymmentä vuotta saada yli kilon ahventa, vastikään hän on saanut niitä neljä.

– Matti-poika sai niin ison ahvenen jo viisivuotiaana, muistelee Jenni.

Matin ahven on seinällä täytettynä ja se saa rinnalleen myös yhden äidin ahvenista.

Jennin lempikalastustavat ovat vetokalastus ja pilkkiminen. Joskus harvoin hän kalastaa verkoilla.

– Talvikalastus on minulle mieluisin laji. Se on jotenkin vaan jännempää ja haasteellisempaa varsinkin keväällä merellä ja Lapissa.

Mitä sitten on litkaaminen? Kirjoittajaa kiinnostaa kuulemansa sana.

– Silakkaa ja ahventa olen litkannut Raippaluodon sillalla. Välineenä on vapa ja vavan päässä paino ja painosta lähtee litka, jossa on useita koukkuja. Ahvenelle matoja ja kalanpaloja koukussa, silakka ottaa ihan pelkkään koukkuun.

Ahven on Jennin lempikala. Hän ei pyydä lohta, mutta jonkin verran sattumataimenia pohjoisessa, joskus harjusta ja siikaa.

Viime keväänä Jenni kalakavereineen sai kaikkien aikojen kalasaaliinsa: pilkillä 150 kg ahventa mereltä. Hänen aiempi ennätyksensä oli 30 kg ahventa. Ja tämä kalajuttu on tosi. Jenni pyysi fileointiapua Vapaa-ajan kalastajilta, Kaloja annettiin lähinnä ukrainalaisille ystäville.

Jenniä on kyselty eräoppaaksi Lappiin, mutta hän ei ole valmis vaihtamaan rakasta harrastusta työhön. Samasta syystä hän ei alkaisi ammattikalastajaksi, vaan työskentelee ihan muissa hommissa.

#