maanantai 26.9.2022 | 07:03
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Reilun 400 neliön laajennus valmistuu syksyn aikana – Tuotantotilojen lisäksi reisjärvinen Ny-Tek Oy kasvattaa myös omistuspohjaansa

Satu Kangas-Viljamäki
Ma 8.8.2022 klo 06:00

Ny-Tek Oy:n tuotantotilojen kylkeen on viime viikkoina noussut laajennus.

– Lattia on valettu ja tällä viikolla lisäosa saa katon. Laajennus on hyvällä mallilla ja uskoisin, että pääsemme hyödyntämään sitä tulevana sesonkina, yrittäjä Jari Huotari kertoo.

Ny-Tek Oy:n nykyinen halli on 876 neliön kokoinen, lisäosan kanssa yrityksen toimitilat tulevat olemaan vajaat 1300 neliötä.

– Kokoonpano siirretään uuteen osaan, samoin osa varastosta. Vanhaan osaan jäävät hitsaus ja osien valmistaminen. Näin meille syntyy omat tilat puhtaammalle ja likaisemmalle työlle, Huotari jatkaa.

Yrityksen varasto on tähän saakka ollut pääasiassa ulkona, mikä on aiheuttanut yrittäjille päänvaivaa jo pitkään.

– Olemme pohtineet asiaan erilaisia ratkaisuja jo pitkään ja laajennus sopii meille parhaiten. Tämä on logistisesti kahta hallia parempi ratkaisu, yrittäjä Toni Nybacka sanoo.

Tuotantolinjojen optimointi ja varaston tarkka "lay out" ovat vielä kesken.

– Viime vuosina olemme teettäneet suurimman osan tuotteistamme alihankkijoilla. Laajennuksen myötä tavoitteemme on kotiuttaa työtä niin paljon kuin mahdollista, Nybacka sanoo.

Ny-Tek Oy:n toimitilat omistaa Reisjärven kunta ja lisärakentaminen kulkee niin ikään kunnan kautta.

– Teimme hallista lunastussopimuksen vuonna 2017 ja se oli, näin jälkeenpäinkin ajateltuna, viisas päätös. Tällä tavalla olemme pystyneet maksamaan hallia koko ajan itsellemme, Nybacka kertoo.

Lisäosan pääurakoitsijana toimii reisjärvinen Rakentajat Niskakoski Oy.

Toimitilat eivät ole ainoa alue, jossa Ny-Tek Oy on laajentunut. Yrityksen omistuspohja kasvoi kahdella uudella yrittäjällä kesäkuussa.

– Reisjärvinen Heikki Kiljala ja haapajärvinen Kari Ruhala ostivat osuudet yrityksestämme. Etsimme Tonin kanssa yritykseemme sopivia henkilöitä pitkään ja nyt kaikkien osapuolten ajatukset ja aikataulut kohtasivat, Huotari kertoo.

– Yrityksemme toiminta on laajentunut todella paljon, minkä vuoksi olemme kokeneet, että yrittäjiä pitäisi olla enemmän kuin vain me kaksi. Toisaalta tarvitsimme myös pääomaa ja osaamista, joten mikä olisi parempi tapa sitouttaa kaverit firmaan kuin tämä? Nybacka kysyy.

Kiljala on diplomi-insinööri, jonka taustalta löytyy 15 vuoden kokemus mekaniikkasuunnittelusta ja 12 vuoden kokemus yrittäjyydestä. Hänen firmaan tulonsa tuplaa yrityksen suunnittelukapasiteetin.

– Jatkossa meille jäänee aikaa myös erikoisempiin projekteihin, joita olemme tehneet aiemmin muun muassa kaivosteollisuudelle, Nybacka sanoo.

Ruhala puolestaan on tehnyt pitkään erilaisia asennustöitä ja ollut mukana aiemminkin Ny-Tekin projekteissa.Hän tutustuu parasta aikaa yritykseen ja se toimintaan, minkä jälkeen hän ottanee vastuulleen kokoonpanon.

– Tunnemme toisemme jo lapsuudesta asti, joten tuttuja sällejä olemme toisillemme, miehet kertovat.

Ny-Tek Oy työllistää talvikausina noin 15 henkilöä. Pandemiasta huolimatta yritys on pystynyt pitämään markkina-asemansa, vaikka maailmantilanne on tehnyt ostajista varovaisia monella tapaa.

– Omat asiakkaamme ovat pääasiassa koneurakoitsijoita ja maanviljelijöitä, joiden tilanne on tällä hetkellä haastava ja hankintapäätöstä mietitään pitkään. Toisaalta ostaminen on haastavaa myös meidän näkökulmastamme, sillä jokainen tuotantosarja teettää yhä enemmän töitä. Osien saatavuus ei ole koskaan varmaa, ja olemme joutuneet korvaamaan osia eri valmistajien tuotteilla tai jopa muokkaamaan koko konetta sen mukaan, mitä osia milloinkin on saatavilla, Nybacka kertoo.

Kun osien ostaminen on vaikeaa, se vaikuttaa luonnollisesti myös tuotteiden myyntihintoihin.

– Viisi vuotta sitten myimme tuotteita samalla hinnalla koko kauden, nyt hinnat tarkistetaan kuukausittain.

Yrittäjäkvartetti katsoo kaikesta huolimatta tulevaan positiivisin mielin.

– Teräksen hinta on nyt tasoittunut. Lokakuussa olemme esillä ihan omalla osastolla Helsingin maatalouskonemessuilla ja marraskuussa Hannoverissa, Saksassa. Toivomme löytävämme messuilta uusia yhteistyökumppaneita ja sitä kautta myyntiverkostomme laajenemista.

#