maanantai 15.8.2022 | 03:38
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Reisjärven opistoseurojen valmistelut etenevät suunnitellusti – Uutta ajankohtaa kokeillaan tänä vuonna ensimmäistä kertaa

Satu Kangas-Viljamäki
Ke 3.8.2022 klo 06:00

Reisjärven opistoseuroja vietetään tänä vuonna poikkeuksellisesti elokuun toisena viikonloppuna. Aattoseurat alkavat torstaina kello 19, ja opistoseurojen virallisia avajaisia vietetään perjantaina aamupäivällä.

– Opistoseurojen ajankohtaa päätettiin siirtää kuukaudella eteenpäin kolme vuotta sitten, kun Suviseurat oli määrä järjestää Reisjärvellä. Nyt sitä syytä ei enää ole, mutta kokeilemme silti myöhempää ajankohtaa, Reisjärven kristillisen opiston rehtori Valtteri Laitila kertoo.

– Monet seurakävijät, etenkin pienten lasten vanhemmat ovat toivoneet myöhempää ajankohtaa, sillä kahdet, hyvin lähekkäin olevat tapahtumat ovat perheille iso ponnistus monella tapaa, hän jatkaa.

Ajankohdan mahdollista pysyvää muutosta pohditaan kahden kokeiluvuoden ja niistä saatujen kokemusten pohjalta myöhemmin uudelleen.

Opistoseurojen valmistelut ovat edistyneet.

– Ravintola- ja kioskitoiminnan tilaukset ovat tulleet ja majoitustoimikunta on jakanut kaikki paikat. Terveystoimikunnan rekrytoinnit ovat valmiina ja työvoimatoimikuntakin on saavuttanut jo 80 tavoitteestaan. Kolmen vuoden jälkeen ihmisillä tuntuu olevan kovasti halua ja iloista mieltä työskennellä seurojen eteen, päätoimikunnan puheenjohtaja, kalajokinen Heikki Vänttilä kertoo tyytyväisenä.

Tänä vuonna järjestelyistä vastaavat Haapaveden, Oulaisten, Merijärven, Kalajoen, Mehtäkylän ja Alavieskan sekä Nivalan kaikki rauhanyhdistykset.

– Kovin liikenne Reisjärven kristillisen opiston suuntaan osuu torstaille. Ensimmäiset jonot syntynevät torstaina puolen päivän aikaan, jolloin seura-alue avautuu ja monet tuovat asuntovaununsa paikan päälle odottamaan tulevia seuroja. Ruuhkahuippu osunee torstai-iltaan, kun seuraväki saapuu paikalle töiden jälkeen, liikenne- ja turvallisuustoimikunnan puheenjohtaja, nivalalainen Matti Erkkilä ennakoi.

Reisjärvelle odotetaan noin 15 000 vierasta ja noin 1500 asumisyksikköä eli asuntovaunua tai asuntoautoa.

Opistoseurojen hygieniaohjeistuksessa noudatetaan valtakunnallisia ohjeita.

– Käsienpesupisteitä alueella on normaalimäärä, mutta käsidesi-pisteitä on alueella huomattavasti tavallista enemmän. Ohjeistamme seuraväkeä käsien pesuun ja ohjeistamme heitä tulemaan seuroihin ja talkoisiin vain terveenä, terveystoimikunnan puheenjohtaja, oulaistelainen Ira Karvonen kertoo.

– Jos sairastuu paikan päällä, ohjaamme vierasta siirtymään kotihoitoon.

Koronapandemia näkyy seurojen ensiavussa kuitenkin siten, että hoitohenkilökunta käyttää maskia, kuten mutkin terveydenhuollon yksiköt.

– Olemme myös varanneet suojavarusteita ja -vaatteita paikan päälle tavallista enemmän.

Seurateltta pestään ja pystytetään tiistaina.

– Pesu on meille uusi kokemus, sillä tähän saakka kesän viimeiset seurat on pidetty Ranualla, missä teltta on myös pesty talvea odottamaan. Nyt kesän viimeiset seurat pidetäänkin Reisjärvellä, Laitila kertoo.

Ranuan opistoseurat pidettiin elokuun ensimmäisenä viikonloppuna.

– On mukavaa, kun pääsemme kolmen vuoden jälkeen isosti ja konkreettisesti paikan päälle. Pääsemme vihdoin näkemään ystäviä ja tuttuja. Se tuo turvaa, Heikki Vänttilä sanoo.

Suosittu opinahjo

Reisjärven kristillisellä opistolla on positiivinen ongelma. Liian moni nuori haluaa sinne.

– Meillä on 158 opiskelijapaikkaa, mutta meille hakee vuosittain noin 550 nuorta. Hakijamäärä on ollut nousujohteinen jo pidemmän aikaa ja olemme yrittäneet ratkaista kohtaanto-ongelmaa yhdessä Ranuan ja Jämsän opistojen kanssa, rehtori Valtteri Laitila kertoo.

Asia ratkeaisi, jos Opetushallitus myöntäisi opistolle lisää koulutuspaikkoja, mutta toistaiseksi niin ei ole tapahtunut.

Reisjärven kristillisen opiston suosio johtunee sen laadukkaasta opetuksessa sekä eteenpäin katsovasta asenteesta. Opistolle rakennetaan parasta aikaa kahta uutta rivitaloa eli asuntolaa, joihin tulee 64 vuodepaikkaa ja joiden kustannusarvio on 2,5 miljoonaa euroa.

– Rakennamme omaan laskuumme eli olemme palkanneet projektille vetäjän sekä timpureita. Näin voimme rakentaa asuntolat mahdollisimman kustannustehokkaasti.

Vuodepaikat eivät sinänsä rakentamisen myötä lisäänny, sillä uusien valmistuessa vanhin asuntolarakennus puretaan pois.

– Sen peruskorjaaminen ei olisi ollut enää taloudellisesti järkevää, Laitila sanoo.

Uuden oppivelvollisuuslain myötä Reisjärven kristillinen opisto on antanut viimeisen vuoden ajan oppivelvollisuuskoulutusta.

– Se toi työhömme uusia painotuksia ja uudenlaista valvontaa. Viime vuosi oli hyvin onnistunut, Laitila summaa.

#