maanantai 15.8.2022 | 04:25
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Heikki Valkama hartauskirjoituksessaan: Raamatussako ei ole ohjeita ja neuvoja – Meille?

Pe 29.7.2022 klo 10:00

Seuraavat asiat ovat vain pohdittavaksi. Ei sanelupolitiikan jatkeeksi.

Ja pyydän, että unohdetaan tässä vaiheessa jo heti alkuun kaikki teeskentely, teennäinen hurskastelu. Ne eivät edusta muutoinkaan aitoa kristillisyyttä. Hyvä on muistaa, etteivät neuvot ole annettu unohdettaviksi tai sivuutettaviksi. Laitan nyt tähän kirkkokäsikirjasta otetun lainauksen Apostoli Paavalin kirjoittamasta roomalaiskirjeestä. Jokainen voi itse lukea sen itse tykönänsä pohdittavakseen.

”Olkaa keskenänne yksimielisiä. Älkää pitäkö itseänne muita parempina, vaan asettukaa vähäosaisten rinnalle. Älkää olko omasta mielestänne viisaita. Älkää maksako kenellekään pahaa pahalla, vaan pyrkikää siihen, mikä on hyvää kaikkien silmissä. Jos on mahdollista ja jos teistä riippuu, eläkää rauhassa kaikkien kanssa. Älkää ottako oikeutta omiin käsiinne, rakkaat ystävät, vaan antakaa Jumalan osoittaa vihansa. Onhan kirjoitettu: ”Minun on tuomio, minä maksan tekojen mukaan” - näin sanoo Herra. Edelleen sanotaan: ”Jos vihamiehelläsi on nälkä, anna hänelle ruokaa, jos hänellä on jano, anna juotavaa. Näin keräät tulisia hiiliä hänen päänsä päälle.” Älä anna pahan voittaa itseäsi, vaan voita sinä paha hyvällä.” (Room. 12:16–21)

Olisiko nämäkin neuvot tarkoitettu ihan käytännön elämäämme hyväksi ja hyödyksi? Ja voisiko näitä noudattamalla seurata meille oikeastikin jotakin hyvää ja arvokasta, eikä vain meidän omaan elämäämme vaan myös lähimmäisillemme! Ehkäpä edellä esitetystä löytyy sinullekin jokin neuvo juuri tähän elämäntilanteeseesi ja hetkeesi.

Millainen olisi kirkkomme ja koko yhteiskunta, jos näitäkin ohjeita pyrittäisiin arjessa todeksi elämään!

Kuten eräässä hyvässä laulussa asia ilmaistaan: ”Aatteleppa iha ite”.

Siunattua kesää kaikillen!

Heikki Valkama

Kirjoittaja on Kärsämäen seurakunnan kirkkoherra

#