maanantai 15.8.2022 | 03:15
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Muistoja virkavallan vinkkelistä: Ihmisten kodeissa

To 21.7.2022 klo 12:05

Poliisin työn laajassa kirjossa yksi paikka on sellainen, jossa työvuoroissa joutuu asioimaan päivittäin – nimittäin ihmisten kodit. Syitä koteihin menoihin on lukuisia mm. kotihälytykset, erilaiset kiinniotot, tutkintatehtävät, kuten kotietsinnät, kuolemantapaukset ym. Voitte kuvitella, että ihmisten koteihin ei ole aina helppoa mennä ja tilanteetkin ovat moninaisia, jopa vaarallisia välillä. Joillekin on kova paikka, että poliisi tulee heidän asioitaan selvittelemään kotiin. Usein tällaisissa tilanteissa tulee mieleen, että tähän osoitteeseen olisi pitänyt soittaa poliisi jo paljon aikaisemmin, kun tilanne on jo mennyt lähestulkoon korjaamattomaksi. Muistelenpa tässä muutamia mieleen jääneitä kodissa vierailuja urani ajalta.

Hauska sattuma oli se, että kun olin kokelaskurssilla, kuulin miehistökurssilla olevalta kaverilta, että tälle seudulle rannikolle oli tullut Malmilta poliisi, joka on erittäin kokenut kotihälytyksissä, koska Malmilla ajetaan paljon kotikeikkaa. Kun sitten itse syksyllä 1983 menin Malmille töihin, muistin tämän kotikeikkatiedon.

Tämä tieto piti hyvin paikkansa, sillä Malmin alueella, joka koostui lukuisista ”nukkumalähiöistä”, sai yhdeksän vuoden aikana kyllä hyvin rutiinia erilaisten kotihälytysten hoitoon. Parhaassa työvuorossa saattoi hyvinkin olla puolenkymmentä kotihälytystä.

Ensimmäinen muistijälki kotihälytyksestä on kuitenkin Haagasta, jonne olin päätynyt paripuolena partioon syksyllä -83 vanhemman miehen Eeron pariksi. Saimme hälytyksen mennä yhteen asuntoon, jossa pariskunnalla oli erimielisyyksiä. Menimme asuntoon ja ajattelin seurata sivusta miten kokenut poliisi hoitaa keikan. No tämä Eero olikin hiljainen mies, joten minä jouduin korvantaukset märkänä ottamaan ohjat käsiin ja sain jotenkin puhuttua ainakin tilapäisen sovun pariskunnalle ja keikka oli sillä selvä.

Jakomäki oli varmaan siihen aikaan Malmin alueella eniten kotihälytyksiä aiheuttanut lähiö. Sehän oli suunnittelijan kukkanen, sillä isolle mäelle oli rakennettu liuta isoja vuokrataloja, joihin oli kertynyt asukkaiksi hieman enemmän huonompiosaisia. Siisteystaso oli välillä hyvinkin erilainen ja yhden tarinan – joka saattaa olla paikkansapitämätön kaupunkitarina – mukaan siellä olisi tavattu makuuhuoneesta kerran perunankasvatusta. Hesarissa kerran puolusteltiin, että Jakomäen bussissa vieraatkin juttelee keskenään. (Tuumasin, että kai sitä pikku maistissa…)

Yksi ikimuistoinen kotihälytys on jäänyt mieleen, kun saimme Jakomäkeen kerrostalon ylimpään kuudenteen kerrokseen keikan pariskunnan kähinästä. Menimme paikalle, jossa ovea ei kuitenkaan tultu avaamaan. Sisältä kuului selvästi huutoa ja muutakin nujakointiin sopivia ääniä, joten tilasimme huoltomiehen avaamaan meille oven. Sitten tulikin tenkkapoo, kun väliovi oli pönkätty jotenkin, ettei sitä saanut auki. Asunnosta kuului kuitenkin naisen apua-huutoja ja muuta mekastusta, joten päädyimme lopulta potkimalla ja patukalla lyömällä hajottamaan koko välioven, koska tilanne ja avuntarve tuntui niin akuutilta. Kun ovi oli saatu pois edestä, selvisi, että mies oli istunut oven takana käytävässä selkä seinää vasten ja tehnyt suorilla jaloillaan välioveen sellaisen pönkän, että ovi oli mahdoton saada auki. Mies kiinni ja naisen puhuttelun jälkeen mies meille talteen. Jälkikäteen tuli tästä rikotusta ovesta kysely, mutta minulle ei tullut tietoon kenen piikkiin sen korjaus lopulta meni.

Yhden kerran Malminkartanossa jouduimme menemään verekseltä seuratun epäillyn rattijuopon perässä rikosperusteisesti asuntoon, niin emäntä soitti hälytyskeskukseen ja selvitti puhelimeen, että asuntoon on törkeästi tunkeuduttu. Otin naiselta puhelimen ja kerroin asian oikean laidan l. poliisi täällä vain on lakisääteisellä tehtävällä.

Tuosta kotien siisteydestä tuli vielä mieleen yksi vierailu yli kymmenen vuoden takaa Pyhäjärvelle yhteen syrjäkylän omakotitaloon. Isännällä oli käynnissä traktorin moottoriremontti keittiön lattialla. Jos tarkemmin mietin, tästä talosta taisi puuttua ehjän traktorin moottorin lisäksi myös emäntä!

Sinivalkoisen auton vänkäri

#