tiistai 16.8.2022 | 01:13
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

"Ruoanjako ei ole kotitalouden vakituinen käytäntö", Jokilaaksojen Nuorten Tuki ry:n toiminnanjohtaja Auli Mikkola muistuttaa – Ruokapankki on lomalla heinäkuun

Tanja Kopsa
Pe 1.7.2022 klo 15:20

Nuorisotalo Stollella toimiva ruoanjako on kesätauolla heinäkuun ajan, kun nuorten työpajan väki on lomalla. Ruoanjako jatkuu tuttuun tapaan elokuussa. Näin on ollut vuosia tapana. Jokilaaksojen Nuorten Tuki ry:n toiminnanjohtaja Auli Mikkolan mukaan noin 120 haapajärvistä kotitaloutta hakee ruokakassin viikoittain.

EU-ruoanjako loppui jo talvella, eikä hommaa tulla sellaisenaan jatkamaan. EU:ssa mietitään kokonaan uutta systeemiä auttaa ihmisiä tässä asiassa.

Ruoanjako tarjoaa Mikkolan mukaan työpajalaisille mainioita oppimisen paikkoja liittyen muun muassa logistiikkaan, varastointiin, lakiasioihin, asiakaspalveluun ja auttajana olemiseen; kokemus siitä, että minusta on hyötyä ja apua yhteiskunnassa. Toki ollaan myös yhdessä pienentämässä hiilijalanjälkeä.

– Ruoanjako on täysin vapaaehtoista toimintaa meidän työpajaorganisaatiolta. Missään ei sanota, että tällaista ruoanjakoa pitää järjestää. Tämä ei saisi olla vakituinen käytäntö kotitaloudelle, vaan ruoan saanti olisi muuten turvattava, vaikka sitten yhteiskunnan taholta, toteaa Mikkola.

Työpajalaiset hakevat joka arkipäivä hävikkiruokia ja poistettavia tuotteita kaupoista. Tuotteet ovat mitä tahansa ruokaa, mitä nyt kaupassa on jäänyt myymättä. Tarvittaessa elintarvikkeita pakastetaan säilymisen turvaamiseksi, siksi kassin tuotteilla voi olla jo mennyt parasta ennen päiväys umpeen. Pakastamisella jatketaan niiden käyttöikää.

– Olemme todella kiitollisia kaupoille ja muille yhteistyökumppaneille, että ovat lähteneet tähän mukaan, kiittelee Mikkola.

Taannoin ruoanjakosysteemiin tuli muutoksia. Nykyään täytyy hakea lappu diakonilta, että saa avustuskassin. Tähän mentiin, koska joistakin kotitalouksista kaikki perheenjäsenet hakivat kassin. Myös naapuripaikkakunnilta alkoi kulkea väkeä noutamassa kasseja.

Ruoka-avustusta jaetaan tiistaisin ja perjantaisin, ja on tarkoitus, että kukin kotitalous hakee vain jompana kumpana päivänä.

– Tällainen luukuttaminen ei toki ole kivaa, mutta näin on ollut pakko toimia, jotta mahdollisimman moni haapajärvinen saisi apua, selvittää Mikkola.

#