tiistai 16.8.2022 | 01:12
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Mestarit ja kisällit -toiminta palkittiin EU-palkinnolla – Kärsämäellä hankkeen nimissä toteutettiin Konttilan kierros

Outi Levä
To 30.6.2022 klo 15:55

Euroopan komissio ja Europa Nostra julkistivat tänään vuoden 2022 Euroopan kulttuuriperintöpalkintojen ja Europa Nostra -palkintojen (European Heritage Awards / Europa Nostra Awards) voittajat. Suomen Kotiseutuliiton Mestarit ja kisällit -toiminta on valittu yhdeksi palkintokohteeksi koulutuksen ja taitojen sarjassa (Education, training and skills).

Mestarit ja kisällit ovat ylisukupolvisia toimintaryhmiä, joissa ikäihmiset ja lapset tai nuoret kohtaavat tasa-arvoisina paikallisen kulttuuriperinnön äärellä. Mallin keskeinen idea on, että kaikki oppivat toisiltaan ja pääsevät hyödyntämään omaa osaamistaan.

– Ylisukupolvinen ja jaetun oppimisen näkökulma on Mestarit ja kisällit -toiminnassa erityisen huomionarvoista. Arvostamme suuresti sitä, että valitut toiminnan kohteet ovat kiinteästi juurtuneita ja merkityksellisiä yhteisöille ja että toiminta on suunniteltu yhdessä. Koska toiminta perustuu vahvaan metodologiaan ja joustavuuteen toiminnan kohteiden valinnassa, tätä mallia voidaan kopioida ja hyödyntää muualla varsin helposti, ja siitä voi tulla merkityksellinen yhteisöille joka puolella Eurooppaa, palkintolautakunta painottaa perusteluissaan.

– Tämä on hieno kunnianosoitus kaikille näille 30 Mestarit ja kisällit -toimintaryhmälle, jotka ovat jo toiminnassa tai aloittamassa toimintaansa, hanketta Kotiseutuliitossa koordinoiva Riina Koivisto toteaa.

Niin ikäihmiset kuin nuoret jakavat paikallisia kulttuuriperintötietojaan ja taitojaan sekä muuta osaamista.

– Nuoret voivat lisäksi auttaa ikäihmisiä esimerkiksi digitaalisten välineiden, kuten sosiaalisen median käytössä, Koivisto lisää.

Euroopan unionin ja Europa Nostran yhteistä palkinto-ohjelma rahoitetaan EU:n Luova Eurooppa rahoitusohjelmasta. Mestarit ja kisällit -ryhmiä on ollut toiminnassa Suomessa syksystä 2018 asti. Hanketta rahoitti aluksi Suomen Kulttuurirahasto, nyt opetus- ja kulttuuriministeriö.

Toimintaan on jo osallistunut satoja lapsia, nuoria ja ikäihmisiä kotiseutu- ja kaupunginosayhdistyksistä, kunnista ja muista yhteisöistä, jotka ovat perustaneet ryhmiä lähes jokaiseen maakuntaan Suomessa. Pohjois-Pohjanmaalla ryhmiä on kaksi: Kärsämäellä ja Pudasjärvellä.

Uutisoimme Selänne-lehdessä 8. kesäkuuta sivulla 22 Kärsämäen Mestarit ja kisällit -hankkeessa toteutetusta Konttilan kierroksesta.

#