tiistai 16.8.2022 | 00:24
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

K. J. Ståhlbergin lapsuudenkotimuseo on jälleen auki – Museo tarjoaa kesätyöpaikan monelle nuorelle

Emilia Tiitto
Pe 1.7.2022 klo 06:15

Suomen tasavallan ensimmäisen presidentin, Kaarlo Juho Ståhlbergin, lapsuudenkoti sijaitsee Haapajärvellä. Museossa on sadan prosentin varmuudella yksi esine, jota herra presidentti itse on pidellyt hyppysissään. Kyse on täten tietenkin museon arvokkaimmasta esineestä.

– Eikö se ole se voirasia, yksi tulevista kesätyöntekijöistä ehdottaa ja arvaa ihan oikein.

Samaisessa rasiassa Ståhlberg on kuljettanut voita matkatessaan Haapajärveltä kouluun Ouluun.

– Kävelette yläkertaan samoja rappusia kuin Ståhlberg, Haapajärven kaupungin kulttuurituottaja Soili Pentikäinen huomauttaa.

Rappuset ovat jyrkät ja iäkkäät, joten yläkertaan ei kannata jäädä oleskelemaan.

Pentikäinen perehdyttää kuusi 15–17-vuotiasta nuorta, jotka vastaavat tänä kesänä K. J. Ståhlbergin lapsuudenkotimuseon esittelystä ja ylläpidosta. Huonekierroksella käydään läpi esineiden, kuten silitysrautojen, ja huonekalujen, kuten kaakeliuunin ja sohvaryhmän, historiaa.

– Kaikkea ei tarvitse opetella ulkoa, sillä museon televisio antaa vierailijoille lisätietoa, nuoret tuumivat.

Perehdytyksen jälkeen kaksi nuorta jäävät ensimmäiseen työvuoroon. Kesätyöntekijät tekevät työvuoroja pareittain kahden viikon jaksoissa aina elokuun alkupuoliskolle asti.

Saana Maijala jaEemi Kinnunen ovat kesätöissä lapsuudenkotimuseossa jo toista kesää.

– Viime kesänä työ oli mukavaa ja täällä kävi vierailijoita päivittäin. Siksi innostuin hakemaan tänäkin kesänä, Kinnunen taustoittaa.

Museo-oppaan työ on osalle nuorista ensimmäinen kesätyö. K. J. Ståhlbergin museo ei ole kenellekään heistä kuitenkaan täysin vieras paikka.

– Muistan käyneeni täällä joskus aiemmin koulun kanssa, Jonna Peltoniemi pohtii.

Kesätyöstä nuoret saavat tuntumaa työelämästä ja pääsevät kerryttämään omia säästöjään. Vierailijoille museo tarjoaa oman kokemuksensa.

– Museoon kannattaa tulla, koska vieraileminen täällä on yleissivistävää ja samalla oppii pienen kaupungin historiasta, Patrik Liljeblad ja Jonna Peltoniemi kehottavat.

#