tiistai 16.8.2022 | 01:11
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Seija Martiskainen pohtii kolumnissaan isovanhempien merkitystä

Ke 29.6.2022 klo 13:30

Luin netistä, että monien kansainvälisten tutkimusten mukaan isovanhempien läsnäolo ja heidän tukensa perheelle vaikuttavat myönteisesti lasten hyvinvointiin.

Yhdessäolosta hyötyvät sekä isovanhempi että lapsi. Lapsenlapsi saattaa menestyä paremmin koulussa ja hänellä on vähemmän käyttäytymishäiriöitä ja tunne-elämän ongelmia. Osallistuvat isovanhemmat taas ovat terveempiä ja tyytyväisempiä elämäänsä.

Mutta entäs jos isovanhempia ei ole, tai he eivät ole käytettävissä syystä tai toisesta? Isovanhemmat ovat rikkaus ja siksi mietinkin, miten hienoa tällainen lainamummo ja lainapappa -palvelu olisi, joka estäisi toiminnallaan myös vanhusten syrjäytymistä. Monet vanhukset jäävät yksin, ei välttämättä ole lapsenlapsia, jotka kävisivät katsomassa tai he ovat niin kaukana toisistaan.

Isovanhemmilla on suuri merkitys roolimalleina lastenlastensa elämään ja valintoihin, joten jos tällainen palvelu olisi, niin miten oikeanlaisen isovanhemman tai lapsenlapsen valinta sitten edes tehtäisiin? Jonkin kyselykaavakkeen avulla? No, se ei ole tässä keskeisin asia vaan se, että miten paljon iloa tämä voisi tuoda.

Isovanhemman rakkaus on ikuista. Isovanhemman ja lapsenlapsen välille syntyy ainutlaatuinen tunneside. Mutta voiko sellainen syntyä myös tällaisessa tapauksessa, kun lapsenlapsi ei olisikaan omaa verta?

Siinä olisi paljon hyvää ja tiedä vaikka kysyntääkin löytyisi.

Seija Martiskainen

Kirjoittaja on Selänne-lehden pyhäjärvinen avustaja

#