tiistai 16.8.2022 | 01:09
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Emilia Tiitto pääkirjoituksessaan: Nyt tarkenee

Ke 29.6.2022 klo 05:55 | päivitetty ke 14:35

Joka vuosi sama juttu. Kun saavun kesäsijaiseksi Selänteeseen, lyövät helteet kaikki korttinsa pöytään ja yllättävät jokaisen äkki-ilmestymisellään. Ja niin minä poljen hiki kypärässä töihin, hengähtelen kahvihuoneessa ilmalämpöpumpun puhallellessa ja mietin, miltä tuntuisi nyt loikoilla rannalla jäätelö hyppysissä. Mutta en minä valita. Helteinen heinäkuu on paikallaan, jos meinaa taas jaksaa kylmän talven yli.

Muutenkin olen salakavalasti huomannut nauttivani sään tujakammista ilmiöistä. Ääri-ilmiöistä koituu varmasti aina jollekin päänvaivaa, mutta Suomen leveyksillä havaittavat normaalia kuumemmat jaksot, lumisemmat talvet, rankemmat sateet ja navakammat tuulet herättävät sisäisen selviytyjäni. Tällaisina hetkinä säässä on asennetta. Kyse ei ole vain kädenlämpöisestä lässähdyksestä ulos astuttaessa, niin huomaamattomasta, että illalla tuskin muistat, millainen sää oli. Nyt ilmanala huutaa huomiotamme sopivan itsekkäästi, eikä meiltä keneltäkään jää helteet huomaamatta.

Eikä pitäisikään jäädä, sillä helteellä on muistettava sopiva nesteytys, tauot työnteosta, keskipäivän kuumimpien auringonsäteiden välttely sekä aurinkorasva. Vaikka kuumuus voi viedä ruokahalun mennessään, kannattaa muistaa syödä. Kesäruoat, kuten salaatit, keitot ja grilliherkut saattavat upota uunissa valmistettavia paisteja ja haudutuksia paremmin. Ja jäätelö on oikein oiva välipala, näin muistan erään asiantuntijan joskus todenneen.

Tällaisina hetkinä säässä on asennetta.

Monet jäivät juhannukselta kesälomalle, joten nauttikoot he helteistä ilman aikatauluja. Meille kesän työläisille toivon hiettömiä yöunia ja viileitä työtiloja!

Emilia Tiitto

Kirjoittaja on Selänne-lehden päätoimittajan kesätuuraaja.

#