tiistai 16.8.2022 | 01:47
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Merikapteeni Pertti Pasanen seilaa mielellään Pyhäjärven vesillä

Seija Martiskainen
Pe 24.6.2022 klo 06:00

Kapteeni Pertti Pasanen aloitti seilaamisen vuonna 1977, jolloin hän aloitti merimieskoulun Helsingissä. Saman vuoden marraskuussa hän pääsi laivapojaksi, josta yleni pikkuhiljaa.

1980 Pasanen opiskeli perämiesluokat ja työskenteli perämiehenä. Sitten koitti huonot ajat ja hän työskenteli laivan kannella. 1995 Pasanen suoritti merikapteenitutkinnon, minkä jälkeen hän sai ensimmäisen työpaikkansa merikapteenina vuonna 2004.

Pasanen aloitti uransa suomalaisissa laivoissa, mutta siirtyi niistä Ahvenanmaalle kahdeksi vuodeksi seilaamaan tankkereilla. Tankkerit menivät konkurssiin, minkä jälkeen Pasanen otti ohjat japanilaisissa laivoissa.

Pasanen lopetti kauppamerenkulun kolme vuotta sitten ja on nyt toista kesää ohjaamassa Pyhäjärven risteilyalusta huomattuaan Raija Leppäharjun tarjoaman pestin kapteenina. Hän on nauttinut tämän hetkisestä työstään täysin.

Pasasen mielestä haastavinta hänen työssään on meri.

– Vaikka laivat ovat metallia, kyllä kunnon myrskyn tullessa metallikin taipuu. Mukavinta on ollut saada kiertää ympäri maailmaa. Olen nähnyt erilaisia maita ja ihmisiä, jopa Kiinan muurin. Suurin laivani jota olen ohjannut on ollut yli 300 metriä pitkä ja 60 metriä leveä. Tämä Pyhäjärven alus on 14 metriä pitkä, joten hyvin erilainen kokemus tämäkin on. Laiva on silti laiva, oli koko mikä vain, Pasanen toteaa.

– Järviristeilyssä haastavinta on ollut se, kun ei aina tiedä missä kivi on. Onhan meillä kartta, mutta siihenkään ei ihan kaikkea ole merkitty. Onneksi on mukana joku joka tuntee paikan ja kertoo minne ei kannata mennä. Parasta tässä pestissä on erilaiset asiakkaat, työtoverit ja työnantajat sekä palkka tietenkin, naurahtaa Pasanen.

Raija Leppäharju on erittäin onnellinen, että on saanut osaavan miehen heidän työtiimiinsä ja toivottaa kaikki tervetulleeksi uudistettuun laivaan, johon talkootyöllä on tehty valtava muutos.

– Muutokset lisäävät matkustajien viihtyvyyttä entisestään aluksella, Leppäharju sanoo.

#