tiistai 5.7.2022 | 20:58
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kamu sai näyttelyssä kolmannen juniorisertinsä ja tuli näin juniorimuotovalioksi – Sunnuntaina se valittiin parhaimmaksi haapajärviseksi koiraksi

Tanja Kopsa
Ke 22.6.2022 klo 06:00

Haapajärvellä oli Ronkaalassa viikonloppuna iso koiranäyttely, johon osallistui satoja koiria. Mukana menossa oli myös Kamu eli Närreen HB Kamu, joka on reilun vuoden ikäinen karkeakarvainen saksanseisoja, sekä hänen omistajansa Kirsi Siniluoto ja Jukka Pirinen.

Haapajärven näyttely on kolmas mihin Kamu osallistuu. Aiemmin on piipahdettu Ylistarossa ja Lestijärvellä.

– Kamu on hyväluonteinen koira näyttöön ja käyttöön. Sillä on metsästysminä ja arkiminä. Valitsimme aktiivisen rodun, koska metsästämme. Koiraa ei kannata ottaa pelkän ulkonäön perusteella, vaan kannattaa tutustua rotumääritelmiin ja käyttöominaisuuksiin, toteaa Siniluoto.

Naisen mukaan näyttelyjen avulla voidaan saada kasvattajalle mainetta, ja näyttelytoiminnalla on toki myös rodun jalostuksellinen merkitys.

Kamu on valmistautunut näyttelyyn siten, että sen kanssa on harjoiteltu perustottelevaisuutta pienestä pitäen. Kirsi ja Kamu ovat käyneet kerran viikossa Kennelseuran koirakoulussa.

– Koirakoulussa on tosi hyvä harjoitella häiriötekijöiden läsnäoloa. Suosittelen sitä kaikille pennun ottajille. Harjoitukset helpottavat koiran käsittelyä ja koira oppii olemaan ihmisten ilmoilla.

Näyttelyyn osallistuvalla koiralla pitää olla rokotukset kunnossa ja sen tulee olla kaikin puolin terve.

Tuomari arvostelee koiran rodunomaisen rakenteen, liikkeet ja luonteen.

– Näyttelyssä tuomari tutkii koko koiran, joten sen pitää olla hyvin käsiteltävissä. Kamua on jo jotkut katsoneet täällä sillä silmällä, että se olisi potentiaalinen isäehdokas, toteaa Kirsi hymyillen.

Kamu sai näyttelyssä kolmannen juniorisertinsä ja tuli näin juniorimuotovalioksi. Se valittiin parhaimmaksi haapajärviseksi koiraksi sunnuntaina. Lauantaina palkittiin samalla tittelillä schapendoes narttu Viliperin Ilo, jonka omistaja on Päivi Solonen. Ilonasta tuli Suomen muotovalio. Myös monella muulla haapajärvisellä koiralla näyttely meni hyvin.

Haapajärvellä vieraili viikonvaihteessa satoja koiria

Ronkaalassa oli viikonvaihteessa iso koiranäyttely.

– Lauantaina paikalla oli 450 koiraa, jotka olivat 80 eri koirarotua ja sunnuntaina oli 622 koiraa ja 90 eri rotua ympäri Suomen, kertoo näyttelytoimikunnan puheenjohtaja Liisa Leppänen.

Eri koirarotuja oli siis 170 ja ne olivat seuraavista roturyhmistä: lammas-ja karjakoirat, pinserit, snautserit ja molossit, mäyräkoirat, ajavat ja jäljestävät koirat, pystykorvat ja alkukantaiset koirat, seisovat lintukoirat, noutajat, vesikoirat ja ylösajavat sekä seurakoirat ja kääpiökoirat, siis kahdeksasta eri roturyhmästä.

Näyttelyssä oli monia ympäri maailmaa menestyneitä koiria, ensikertalaisia, joilla meni hienosti ja sellaisia, jotka tulivat vain saamaan jonkinlaisen laatuarvostelutuloksen näyttelyssä, jotta pääsevät osallistumaan käyttökokeisiin. Esimerkiksi metsästyskoirilta vaaditaan näyttelytulos, jotta pääsee vaikka hirvikokeeseen. – Tällä pyritään jalostuksessa säilyttämään rodunomainen ulkomuoto ja hyvät käyttöominaisuudet, jatkaa Leppänen.

#