tiistai 5.7.2022 | 22:31
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Hyvää mittumaaria!

Ke 22.6.2022 klo 06:00

Tiesittekö, että juhannus, joka myös mittumaarina tunnetaan, tarkoittaa valon ja keskikesän juhlaa, ja että Suomessa, Ruotsissa ja Baltian maissa se on ollut alun perin muinaisuskontoon liittyvä juhla?

Siis vuonna "kivi ja kypärä" mittumaaria olisi vietetty kuluvan viikon tiistaina, kesäpäivän seisauksen aikaan, jolloin päivä on pohjoisella pallonpuoliskolla pisimmillään.

400-luvun alkupuolella katolinen kirkko siirsi juhlapäivän kesäkuun 24. päivään ja nimesi sen puoli vuotta ennen joulua syntyneen Johannes Kastajan syntymäpäiväksi. Juhlan nimeksi vakiintui juhannus, joka on Johannes-nimen vanha muoto. Tästä kertoo myös Heikki Valkama hartauskirjoituksessaan sivulla 15.

Jos halutaan mennä "kivi ja kypärä" -asteelle, sivulta 9 löytyy Seijan kokoama paketti juhannustaioista. Onko kukaan teistä koskaan kokeillut sellaista? Minä en ole.

Juhannus on myös virallinen Suomen lipun päivä. Muihin liputuspäiviin verrattuna Suomen lipun päivän aika poikkeaa näistä. Lain mukaan Suomen lipun päivän virallinen liputus on kesäkuun 20. päivän ja 26. päivän välinen lauantai. Tällöin liputus alkaa juhannusaattona kello 18 ja päättyy juhannuspäivänä kello 21. Tämä on ainoa ajankohta, kun Suomen lipun voi pitää salossa yön yli (päivyri.fi)

Niin hauska juhla kuin juhannus onkin, kesäpäivänseisauksen jälkeen alamme kääntyä talvea kohti. Päivät lyhenevät hiljalleen, kunnes talvipäivänseisaus 21.12. kääntää kelkan taas takaisin kesää kohti.

Ajatus tuntuu tässä hetkessä kammottavalta, mutta ei surra: "Vielä on kesää jäljellä", vastahan se alkoi.

Erittäin hyvää ja turvallista juhannusta! Muistakaa, kaveria ei jätetä tänäkään viikonloppuna.

Satu Kangas-Viljamäki

Kirjoittaja on Selänne-lehden päätoimittaja

#