tiistai 16.8.2022 | 02:04
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Heikki Valkama hartauskirjoituksessaan: Juhannuspäivä (Johannes Kastajan päivä)

Pe 24.6.2022 klo 10:00

”Tien raivaaja. Johannes Kastajalle omistetuista juhlista säilyi meillä uskonpuhdistuksen jälkeen erillisenä pyhäpäivänä vain hänen syntymäpäivänsä eli juhannus 24. kesäkuuta. Juhlaa on vietetty 400-luvun alkupuolelta lähtien. Sen ajankohta perustuu käsitykseen, että Johannes syntyi kuusi kuukautta ennen Jeesusta. Juhlan raamatullinen lähtökohta on Luuk. 1:26, 36. Pelastushistoriallisesti juhannus viittaa seuraavaan jouluun. .. Saamansa nimen (Johannes = Jumala on armollinen) mukaisesti Johannes julisti Jumalan armollista hyvyyttä, pelastusta ja syntien anteeksiantamista.” (Kirkkokäsikirja)

Tutkimusten mukaan moni suomalainen elää yksin ja kärsii tästä. Yksinäisyyttä jokainen kokee jossain elämänsä vaiheessa. Yksi syy yksinäisyydestä kärsimiseen on tiedostettu tai tiedostamatonkin syyllisyyden tunne, joka käsittelemättömänä siirtyy ihmisen itsetuntoon. Silloin syyllisyyden aiheuttaman asian kohtaaminen/kuuleminen aiheuttaa arvottomuuden ja jopa hylkäämisen tunnetta. Itse asiaa ei enää kyetäkään kohtaamaan. Siten elämässä on siteitä ja lukkoja, jotka saattavat traumatisoida ihmisen aivan putkielämään tai lähes kokonaan lukkoon. Silloin elämää ”suoritetaan” ja voimat menevät kulissien pysyttämiseen sekä selviytymiseen. Itse elämiseen ei jää mitään. Kokemuksia kyllä tavoitellaan ja haetaan, mutta niitä ei kyetä jälkeenpäin arvioimaan tai kohtaamaan.

Juhannuksen kristillinen sanoma Johannes Kastajasta muistuttaa meitä toisenlaisesta mahdollisuudesta. Jokaiselle tarjolla olevasta todellisuudesta. Jokaista siihen kutsutaan! Johannes kehotti ihmisiä katsomaan Jeesukseen Kristukseen, ”Jumalan Karitsaan, joka ottaa pois maailman synnin.” Kyllä Jeesus teki sen Golgatan keskimmäisellä ristillä. Koko maailman synti ja syyllisyys ja kaikkien häpeiden lähteet on siis kerralla käsitelty pyhän ja vanhurskaan Jumalan edessä. Sinutkin ja minutkin siis on lunastettu ja sovitettu kokonaan! Tämähän on monen (ei kaikkien) ongelman ratkaisu ja kokonaan uuden elämän alku.

Jeesus lupasi olla meidän kanssamme kaikki päivät maailman loppuun asti (Matt. 28:20). Sinä kastettu et siis ole yksin nytkään. Raamattu ei sano, jos tunnet jonkin tunteen, niin sitten Jumala on sitä ja tätä tai ei ole…Katso evankeliumien Jeesukseen, ”Jumalan Karitsaan, joka ottaa pois maailman synnin.”

”Kuulkaa tänä päivänä, mitä Herra sanoo: Älkää paaduttako sydäntänne.” Ps. 95:7–8

Siunattua ja levollista juhannusta kaikille!

Heikki Valkama

Kärsämäen seurakunnan kirkkoherra

#