tiistai 5.7.2022 | 21:21
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Haapajärvinen yritys, Suomen kunttamestarit Oy vaihtoi omistajaa keväällä – Nyt yrityksen puikoissa toimii Miikka Hartikainen

Päiviö Karttunen
To 16.6.2022 klo 06:00

Haapajärvinen yritys, Suomen kunttamestarit Oy siirtyi keväällä joensuulaisen Miikka Hartikaisen omistukseen. Nuorehkon yrittäjän metsäkokemus on karttunut kotinsa maa-ja metsätöistä ja talouspuolen taito tulee kauppatieteen maisterin opinnoista.

Tavoitimme kiireisen yrittäjän kesken Piippolan työmaan nostotöitä. Miikka Hartikainen kertoi metsien kuntan hyötykäytöstä.

– Kuntta "pelastetaan" hakkuisiin menossa olevilta mäntykankailta ja siirretään uuteen kotiin loppuasiakkaalle. Muutoin kuntta tallaantuisi koneiden alle ja pilaantuisi hakkuualueella. Ostamme kuntan Metsähallituksen ja yksityisten metsänomistajien metsäalueilta. Neuvomme metsänomistajia, että he saavat metsäalueista merkittävästi lisää ansioita myymällä kuntan ennen hakkuita. Pieneltäkin metsäalueelta kuntasta voi lisäansiota saada tuhansia euroja, kertoo Hartikainen.

– Metsäkunttaa on nostettu vuosikymmeniä ja työtä tekee Suomessa monet yrittäjät. Suomen Kunttamestarit Oy toimii pääsääntöisesti Haapajärven, Lestijärven, Pyhännän ja Piippolan alueella, mutta nostoalueita on koko Pohjois-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueet.

Kuntta nostetaan kuivilta mäntykankailta

– Hakkuukypsät mäntykankaat ovat kohteitamme. Käytämme nostoon Avantin pientä kuormaajaa ja kuntta leikataan irti maasta moottori tai raivaussahalla. Kunttakerros ei juurru pohjamaahan, joten se saadaan irrotettua melko helposti. Kuntan nosto ei myöskään vahingoita alueen puustoa ja kunttakerros uusiutuu uuden kasvavan metsän mukana.

Nostotyöt tehdään touko-lokakuun aikana. Noston jälkeen kuntta asennetaan loppuasiakaalle muutaman päivän sisällä nostosta. Kunttaa käytetään paljon loma-asuntojen ja omakotitalojen pihoilla nurmikon tapaan piha-alueiden peittämiseen. Myös kunnat ja yritykset käyttävät paljon kunttaa viheralueiden somistamiseen. Norjaan kunttaa myydään myös paljon talojen katoille.

– Kuntan suosio perustuu pitkälti sen helppohoitoisuuteen ja luonnonkauniiseen ilmeeseen. Kunttaa kastellaan vain ensimmäisen kesän ajan, jonka jälkeen kunttapiha on täysin huoltovapaa, kertoo Hartikainen.

#