tiistai 5.7.2022 | 20:57
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Parkkilassa iloitaan elinvoimaisesta kyläkaupasta – Kyläkauppapäivä muistuttaa lähipalveluiden merkityksestä

Tanja Kopsa
Ke 15.6.2022 klo 10:00

– Täällä Ruuskalla on helppo käydä lasten kanssa, joten käymme tässä viikoittain. On mahtavaa, että meillä on yhä kyläkauppa, kehuu Parkkilassa asuva Laura Olkkonen seurassaan poikansa Eeli ja Akseli Leppänen, sekä poikien serkku Eliel Kumpulainen.

Kyläkauppapäivä on valtakunnallinen, vuosittain kesäkuussa järjestettävä tapahtuma, jolla halutaan muistuttaa, että kaupan palveluiden on oltava kaikkien kuluttajien saavutettavissa kaikkialla maassamme. Pieniä kauppoja tarvitaan koko maan asuttavuuden turvaamiseksi ja lähipalveluiden säilyttämiseksi.

Päivää on vietetty vuodesta 2013.

– Tällä hetkellä Suomessa on enää 191 kyläkauppaa. Määrä vähenee vuosittain, harmittelee Päivittäistavarakauppa ry:n viestintäpäällikkö Mari Mattila.

Parkkilassa sijaitsevan, Haapajärven ainoan kyläkaupan Ruuskan yrittäjä Marko Hiunu muistelee suvussa kulkeneen kaupan juurien yltävän 1800-luvun puolelle.

– Tosin alkuperäinen kauppa oli tuonnempana, Kuusaan suuntaan, viittilöi Hiunu, ja kertoo, että nykyinen kaupparakennus on rakennettu 70-luvulla.

Ruuskan kyläkaupan asiakkaat ovat pääosin kyläläisiä, toki joskus joku ohikulkija pysähtyy ostoksille. Kesäasukkaita ei Parkkilassa juuri ole.

Valtakunnallisesti kesäasukkaat ovat monen kyläkaupan pelastus. Lisäksi monessa kaupassa on koronapandemian aikana käynyt entistä enemmän vapaa-ajan asunnoltaan tai kakkosasunnoltaan etätyötä tekeviä toispaikkakuntalaisia.

Kesälomakausi on monelle kyläkaupalle vuoden tärkein sesonki juuri mökkiläisten ja matkailijoiden takia. Ruuskalla vipinää on eniten talvella.

– Suksikauppa on vilkastuttanut kaupantekoa, asiakkaita tulee kauempaakin. Maailmankuulu hiihtäjä norjalainen Terje Langli kävi myös suksiostoksilla, kiittelee Hiunu rinnallaan suksikaupasta vastaava Mats Prest.

Kyläkaupat eivät ole pelkkiä ruokakauppoja, vaan valikoima räätälöidään paikallisesti. Kyläkaupasta saa kätevästi kodeissa ja mökillä tarpeellista käyttö- ja erikoistavaraa, esimerkiksi pienrautaa ja vaatteita.

– Parhaiten kyläkauppoja voi tukea käymällä niissä ostoksilla. Eli mökille mennessä voi tehdä ostoksensa vasta mökkikunnan kyläkaupasta sen sijaan, että kuskaisi ruokaa kaukaa suuresta hypermarketista. Ruokaviraston myöntämä kyläkauppatuki pitäisi vakinaistaa ja sen tasoa tulisi nostaa. Tuen tarkoitus on turvata ja edistää päivittäistavarakauppapalveluiden saatavuutta maaseutualueella, valaisee Mattila.

Kyläkauppa on Hiunun mukaan kyläläisten kohtaamispaikka. Ennen koronaa kaupalla kokoontui lauantaisin ukkokööri. Korona-aikana poistettua kahvipöytää ei ole vielä kannettu takaisin, mutta seisomakahvilla käy väkeä vaihtamassa kuulumisia.

#