tiistai 5.7.2022 | 21:11
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Veijon luontopalsta: Haapajärvinen Markku Rintala rakastui luontoon jo "kossina" ja rakentaa nyt pönttöjä kaikille linnuille

Ti 14.6.2022 klo 18:00

Markku Rintala oli 10-vuotias, kun hän kiinnostui luonnosta ja metsän eläimistä.

Tuo kiinnostus on jatkunut tähän päivään saakka ja Markulla on kerrottavanaan paljon mielenkiintoisia tarinoita yli 50 vuoden ajalta. Juttua riittäisi vaikka kirjan verran. Markku on vuosikymmenien ajan asentanut lähialueen metsiin useita satoja linnunpönttöjä ja lintujen hyvinvointi on Markulle erittäin tärkeää.

Mistä kaikki sitten sai alkunsa tälle Markun mielenkiintoiselle harrastukselle ?

– Talon takana oli vanhaa metsää ja pökkelöpuita. Yhtenä vuotena myrsky oli kaatanut puut, missä helmipöllöt olivat yleensä pesineet. Kun helmipöllöjen puputus lakkasi, päätin ruveta tekemään pöllöille pönttöjä. Alkuun tein vain pöllöille pönttöjä, mutta nyt teen kaikille linnuille. Tänä keväänä sorvasin kaverini kanssa kolmekymmentä pikkulinnun pönttöä, Haapajärven Oksavalla asuva Markku kertoo.

Markku on hyvin huolissaan lähialueen lintujen määrän vähenemisestä vuosien aikana ja siihen on hänen mielestään osasyynä alueelle rakennetut tuulimyllyt ja voimalinjat. Markun mukaan esimerkiksi teerien määrä alueella on vähentynyt vuosien aikana. Mies tietää mistä puhuu, koska on seurannut tarkkaan lähialueen luontoa ja lintuja.

– Ennen teeret pulputti alueella kovastikin, mutta eivät ne enää ole tässä soitimella niin kuin ennen. Kyllä minun mielestäni tuulimyllyjen rakentaminen lähialueelle on vaikuttanut teerien ja muiden lintujen määrän vähenemiseen. Ja ennen tässä oli paljon savikoloja, joissa oli runsaasti sorsia ja muuta eläjää, mutta kyllä nyt on meno hiljentynyt, kertoo Markku huolestuneena.

Linnuista eniten Markku Rintalaa kiehtoo tuulihaukka. Noin 50 vuotta sitten Markku sai tuulihaukan pesimään asentamaansa pönttöön ensimmäisen kerran ja aikojen saatossa kyseisestä pöntöstä on lähtenyt ilmojen teille noin kolmisen sataa haukan poikasta. Pönttö on edelleen alueella, jossa tuulihaukat pesivät lähes vuosittain.

– Tuulihaukoille näyttäisi nyt riittävän ravintoa, Rintala sanoo ja osoittaa toimittajalle myyrien tekemiä koloja ojien varsilla.

Haastattelun aikana Markun kasvoilta paistaa tyytyväisyys, kun hän näyttää kädellään suuntaa, missä tuulihaukat juuri lentelevät peltojen yläpuolella.

– Minulle ei tule kesää jos ei näy tuulihaukkaa, Markku naureskelee haastattelun lopuksi.

Veijo Toivoniemi

Kirjoittaja on haapajärvinen luontokuvaaja. Hän kiertää ympäri Suomea tapaamassa ihmisiä, jotka tekevät työtä luonnon ja eläinten hyväksi, ja jakaa kokemuksensa lukijoillemme.

#