tiistai 5.7.2022 | 21:28
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Nyt ei ole "kavereista" pulaa

Ke 15.6.2022 klo 06:00

Viime päivien säät ovat olleet varsin mukavia. Aurinko on paistanut ja lämmintä piisannut. Sadetta on räpsinyt juuri sopivasti, ettei maailma pääse kuivumaan eikä hukkumaan.

Säät ja luonnollisesti aikakin ovat nyt kohdallaan itikoiden kannalta. Sen sain kokea eilen sateen raossa tehdyn lenkin aikana. "Kavereita" oli niin paljon, että karkuun piti lähteä: "Ala nyt mennä siitä nuuhkimasta, meidät syödään elävältä", karjuin koiralle pitkin matkaa.

Mieleeni nousi Outi Levän muuan vuosi sitten kirjoittama juttu itikoista (Selänne-lehti 5.6.2020), jossa ympäristöasiantuntijaReima Leinonen kertoi Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun soilla syntyvän joka vuosi kaksikymmentäyksituhattamiljardia, 21.000.000.000.000 hyttystä.

Leinonen kertoi myös miten tärkeä osa pohjoisen ekosysteemiä hyttyset ovat: "Hyttysiä on hirvittävän paljon ja ne muodostavat tärkeän osan kahdessa pohjoisessa ravintoketjussa, vedessä toukka-asteella ja maalla aikuisille veriravintoa tarvitseville eläimille. Jos sääskiä ei olisi, luonto hiljenisi hyvin nopeasti. Linnunpoikueita ei tulisi ja lintukannat romahtaisivat, samoin lintuja ravinnoksi käyttävien petojen määrä. Ravintopyramidin huipulla istuu ihminen. Jos ravintopyramidi kapenee tarpeeksi tyvestä, se kaatuu ja meille käy huonosti".

Näinhän se on. Luonnossa kaikella on tarkoituksensa, ihan jokaisella öttiäisellä. Ja jos jonkun ötökän ottaa ravintoketjusta pois, sillä voi olla yllättäviä seurauksia luonnon kiertokulkuun.

Pysytään siis coolina. Leinosen mukaan sääskiä kiinnostavat ihmiset, jotka erittävät runsaasti hiilidioksidia: "Kun ihminen alkaa huitoa, pintaverenkierto lisääntyy ja ihon lämpötila nousee. Hiilidioksidia erittyy entistä enemmän. Se houkuttelee lisää sääskiä ja siinä on oravanpyörä valmis".

Satu Kangas-Viljamäki

Kirjoittaja on Selänne-lehden päätoimittaja

#