tiistai 5.7.2022 | 22:14
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Jukka Puranen kolumnissaan: Nielussa vikaa

Ke 15.6.2022 klo 13:30

Hiilinielun romahduksesta uutisoivat nyt, vaikka onko kukaan mitään rominaa kuullut?

Tämä puujalkavitsi kertokoon osan siitä hämmennyksestä, mitä tavallinen suomalainen tällä hetkellä tuntee, kun lukee uutisia ilmastoasioista. Metsä oli aluksi nielu ja nyt se on päästölähde. Sekaisin on mennyt pää ja ahteri, että heilahti.

Pitäisi ensin miettiä, mitä se metsä lopulta on? Ensinnäkin metsää on näissä suomalaisissa oloissa lähes mahdoton lopullisesti hävittää. Lopullinen hävittäminen vaatisi jokavuotisen jykevän myrkyttämisen. Tällä hetkellä hakatun metsän tilalle kasvaa lähes aina ensin lehtipuita, sitten kuusi kasvaa lehtipuiden joukkoon ja mänty sinne missä on kuivaa ja karua. Järjestys on sama, missä tämä asuttamamme alue metsittyi jääkauden jälkeen. Ihminen nopeuttaa tätä kiertokulkua raivaamalla lehtipuuta pois.

En usko, että suomalainen metsätalous on suurimpien ilmasto-ongelmien aiheuttaja siitä syystä, että tällä leveysasteella aukkohakatuille metsäpohjille ei synny aavikoita. Metsien käsittelytavoista voi sitten olla monta mieltä ja varmaan joka kohteelle olisi osattava valita sopiva käsittelytapa.

Paljon on muuttunut lainsäädäntökin metsien osalta. Jos 80-luvulla olisi esimerkiksi harvennusmetsä käsitelty samalla tavalla, kuin nykyisin, niin olisi saanut syytteen metsän hävittämisestä. 80-luvulla harvennuksilta puut kaatoi metsuri ja ajouraväli oli 30 metriä. Nykyään puut kaadetaan motolla ja ajouraväli on 25 metriä. Alle 30 metrisen ajouravälin hakkaamisesta metsurille pidettiin ankara puhuttelu. Aikoinaan pidettiin pahana 15-tonnisia ajokoneita, mutta nyt ne ovat enemmän sääntö kuin poikkeus.

Ajourien leveys on myös kasvanut kovasti. Nykyaikaisessa koneessa on oltava kymmeneen metriin ylettävä kuormain ja eihän sellaista voi pieneen koneeseen edes asentaa. Kasvatusmetsiin onkin kasvatettu enemmän ajouraa, kuin puuta tällä uudella systeemillä. Urakoitsijan on pakko näin tehdä, koska terveisten tuomisesta lansille ei makseta vaan kuutioista. Talkoilla ei puuhuolto toimi tehtaalle.

Metsuri teki metsässä ennen hyvää jälkeä, mutta metsä ei tehnyt metsurille. Täyteen eläkeikään pääsi vain aniharva ja siitä jo kannatti mainita uutisissakin. Tulee mieleen uutiset metsuri Jaakko Pessisestä, joka kesäisin kaatoi näytösluontoisesti autoja ja talvisin kasasi olkapäällä kantaen tukitkin. Suomessa Pessisiä on vain yksi ja tuli täyden eläkkeensä ansainneeksi.

Jukka Puranen

Kulttuuriin hurahtanut reisjärvinen metallimies

#