tiistai 16.8.2022 | 01:18
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Miksi työtön ja työnantaja eivät tänä päivänä tunnu kohtaavaan, ei sitten millään?

Ke 1.6.2022 klo 06:00

Meiltä on pyydetty jo useampaankin otteeseen juttua alueemme työvoimapulasta. Olen pyöritellyt aihetta päässäni paljon, ja tuntenut suurta hämmennystä ison "kakun" edessä: Mistä päin sitä pitäisi ryhtyä pureskelemaan?

Olen ihmetellyt jo vuosia, miksi työtön työnhakija ja työntekijää vailla oleva työnantaja eivät tänä päivänä tunnu kohtaavaan, ei sitten millään. En ole keksinyt siihen muuta selitystä kuin sen, että työnantajan tarpeet eivät osu niihin taitoihin, joita työttömällä olisi hänelle tarjota. Toki syitä on varmasti muitakin, mutta tuo lienee yksi niistä suurimmista. Yhteiskunta, teknologia ja jopa tapa tehdä työtä ovat muuttuneet viime vuosina vauhdilla, eikä muutoksen vauhti ole hiljentynyt. Päinvastoin, se tuntuu vain kiihtyvän.

Sivulla 2 on juttu Pyhäjärvellä toissa maanantaina järjestetystä rekrytapahtumasta. Ylä-Savossa olisi töitä tarjolla monenlaisille osaajille, vaikka toki työntekijäpula rassaa jo meidänkin alueen työnantajia. Kun ajattelen omaa nuoruuttani ja "suuren laman" jälkimaininkeja, tällaisista tapahtumista sai vain unelmoida. Silloin valmistuimme suoraan "kortistoon" ja työhön mentiin huonommillakin ehdoilla, kunhan vain jotain pääsimme tekemään. Silloin oli ostajan markkinat, nyt myyjän. Näin ei taida olla tapahtunut Suomessa koskaan aiemmin? Ei ainakaan tässä mittakaavassa. Hihkaiskaa toki, mikäli olen väärässä.

Sivulta 15 löytyy pitkä rivi juuri koulunsa päättäneitä, alojensa uusimmilla tiedoilla varustettuja ihmisiä. Luulisi sieltä löytyvän ainakin jonkin verran ensiapua suurimpaan tekijäpulaan. Kokemusta nuorelle ei luonnollisesti ole, mutta sitä tulee, kun saa tehdä. Kyllä "työ tekijäänsä neuvoo".

Satu Kangas-Viljamäki

#