maanantai 15.8.2022 | 02:58
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Heikki Valkama hartauskirjoituksessaan: Rukouselämän tueksi ja pohdittavaksikin

Pe 27.5.2022 klo 10:00

Ora et labora – Rukoile ja tee työtä! Se oli tunnuslause keskiajan luostareissa. Hyvä ohje tänäänkin, meillekin. Vaikkemme luostarielämää vietäkään.

Ainahan se rukouselämä ei ole selkeää silkkiä. Ei ainakaan silloin kun elämän voimat valuvat masennuksen myötä maan rakoon. Tai jos olemme aivan huipulla onnemme kukkuloilla. Rukous kuihtuu ja helposti unohtuu. Tai sitten epämääräisestä syystä emme vain kykene sanoittamaan rukouksiamme. Raamattuhan sisältää varoituksen turhista tyhjistä sanoista, myös rukoukseen liittyen.

Mitä avuksi?

Laitan tähän apostoli Paavalin rukoukseen liittyvät, lohduttavat ja rohkaisevat sanat:

”Meidät on pelastettu, se on varma toivomme. Mutta toivo, jonka jo näkee täyttyneen, ei enää ole toivo. Kukapa toivoo sellaista, minkä jo näkee! Jos taas toivomme jotakin mitä emme näe, me myös odotamme sitä kärsivällisesti.

Myös Henki auttaa meitä, jotka olemme heikkoja. Emmehän tiedä, miten meidän tulisi rukoilla, että rukoilisimme oikein. Henki itse kuitenkin puhuu meidän puolestamme sanattomin huokauksin. Ja hän, joka tutkii sydämet, tietää mitä Henki tarkoittaa, sillä Henki puhuu Jumalan tahdon mukaisesti pyhien puolesta.

Me tiedämme, että kaikki koituu niiden parhaaksi, jotka rakastavat Jumalaa ja jotka hän on suunnitelmansa mukaisesti kutsunut omikseen” (Room. 8:24–28)

Ps. Kirkkoon voi tulla aivan sellaisena kuin itse kukin on! Tervetuloa siis kotipaikkakuntasi seurakunnan kotikirkkoon. Se on turvallinen ja useimmalle aivan tuttukin hengellisen elämän virityspaikka! Itse en ole törmännyt hengellisen jäykistelyn ja teennäisen pönötyksen kulttuuriin naapuriseurakunnissakaan! – Siis ensi sunnuntaina avaa ihan itse kotikirkkosi ovet ja käy sisälle elämässä merkittävien asioiden pariin. Aremmille suosittelen aluksi nettijumalanpalvelusten yhteyttä.

Ethän jää aivan yksin!?

Heikki Valkama

Kirjoittaja on Kärsämäen kirkkoherra

#