tiistai 16.8.2022 | 00:15
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Anitta Oertel kolumnissaan: Vakaa yhteiskunta ei ole itsestäänselvyys

Ke 25.5.2022 klo 13:30

Minulta kysytään silloin tällöin mitä mieltä Saksa tai saksalaiset ovat joistakin tietyistä asioista. Saksassa taas kysytään, miten suomalaiset suhtautuvat vallitseviin yhteiskunnallisiin oloihin. Olen ollut varma vastatessani, että Suomi on suhteellisen vakaa yhteiskunta, joka on uudistuva ja kestävä, vaikka tuntuukin, että väkivallanteot ja muutkin rikokset ovat lisääntyneet ja raaistuneet. Sama pätee Saksaan.

Koronapandemian hoidossa Saksa ja Suomi olivat samoilla linjoilla, vaikka Saksassa rajoitteet olivat tiukempia ja laajempia. Tällä hetkellä kysymykset pandemian hoidosta eivät ole enää jokapäiväistä kauraa, vaikka unohtaa ei vielä sitäkään vaaraa pitäisi. Saksassa koronavirukseen on kuollut toukokuun puoleen väliin mennessä lähes 138 000 ihmistä ja siihen sairastunut yli 25,5 miljoonaa.

On aika selvää, että kukin maa toimii omien mittakaavojensa mukaan. Jos maassa on yli 83 miljoonaa asukasta, on tartuntariskikin iso ja jokainen sen kohdannut on tietenkin yksilö eikä pelkkä luku.

1,4 miljardin asukkaan Kiinaa esimerkiksi kritisoidaan siitä, että se pitää nollatoleranssia ja että ihmiset sen takia joutuvat karanteeniin. Saksassakin karanteenit olivat yleisiä ja niitä oli noudatettava. Jos niin isossa maassa kuin Kiinassa tartunnat pääsevät leviämään, on vaikutus tietenkin paljon suurempi kuin 5,5 miljoonan tai 15 kertaa Suomea isommassa Saksassa. Se koskee monta yksilöä ja kaikkia yksilöllisesti.

Kerrannaisvaikutus tulee tässäkin asiassa mieleen, ja se miten yhteiskuntien kokonaisvakauteen vaikuttavat monet seikat. Vakaus ei ole itsestäänselvyys. Ei ole olemassa vain yhtä ainoaa syytä ja seurausta vaan joukko syitä ja seurauksia, joilla on tapana myös haarautua. On todellinen taito pitää yhteiskunta turvallisena ja vakaana.

Syiden ja seurausten haarautumista ja kertaantumista on tapahtunut kautta aikojen myös sodissa. Niin pääsi käymään esimerkiksi toisessa maailmansodassa, jonka Saksa aloitti. Kuudentoista osavaltion maa ei ole aina yhtenäinen, on sitten kysymyksessä pandemian hoito tai suhteet muihin valtioihin. Sitä paitsi Natsi-Saksan aikaiset tapahtumat ovat vieläkin iso häpeäpilkku nyky-Saksalle. Kenties tämä kansallinen häpeä on jopa ehkäissyt myöhempiä konflikteja, vaikka nyt Saksan entistä liittokansleria Angela Merkeliä moititaankin joillakin tahoilla liian lepsusta Venäjäpolitiikasta. Merkelin aikaa kutsutaan kuitenkin myös vakauden aikakaudeksi. Niin ristiriitaista on elämä.

Anitta Oertel

Kirjoittaja on 15 vuotta Pyhäjärvellä, nykyään Saksassa asuva vapaa toimittaja

#