torstai 19.5.2022 | 11:00
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Puutarhalta kuuluu tyytyväinen "pulina", kun ukrainalaiset Tetiana Vlasiuk ja Tetiana Horobets keskittyvät ruukuttamaan taimia

Päiviö Karttunen
Pe 13.5.2022 klo 06:00

Haapajärvellä, Veihtilahden puutarhalla taimia ruukuttavat Tetiana Vlasiuk ja Tetiana Horobets Ukrainasta. Heidän kanssaan työskentelevät Riikka ja Tero Sikala sekä Kati Mehtälä.

Työn välissä kasvihuoneesta kuuluu juttelua ja naurua.

Tetiana Horobets kertoo olevansa historianopettaja.

– Puutarhatyö on tuttua, koska kotimaassamme viljellään pienilläkin maatilkuilla perunaa, porkkanaa, kurkkua ja tomaattia päivittäiseen ruokapöytään.

Tetiana Vlasiuk puolestaan kertoo, että hänen kotitilansa ei ole varsinaisella sotatoimialueella. Hän kertoo tulleensa Suomeen Puolan kautta poikakaverinsa kanssa jo ennen sotaa. Poikakaveri sai työtä Better Pipe -yrityksestä Haapajärveltä.

– Tavoitteemme on asua ja tehdä töitä Suomessa niin pitkään, että saamme talorahat koottua. Sitten haluamme naimisiin ja hankkia oman talon. Häiden pitokin vaatii rahaa, kun meillä maaseudulla väkeä tulee 300-400 henkeä kertoo Vlasiuk.

Kielen ymmärtäminen on vaikeinta ja kasvien ja kukkien nimien muistaminen suomeksi on vaikeaa.

– Halusimme tarjota työkavereille erityisen ukrainalaisen jälkiruuan ja sen nimi antoi heille aivan hassun nimikkeen. Lopulta asia selvisi sanakirjan välityksellä, selittävät naiset.

– Samettikukka, pelargonia ym on opittu, nauraa Horobets.

Edelleen hän paljastaa parhaan suomalaisen herkun: ”karjalanpiirakka”, ja nostaa peukun pystyyn.

Verratessaan keskenään Ukrainan ja Suomen asukkaita Tetiana sanoo, että kotimaassani on hyviä ja pahoja ihmisiä, mutta Suomessa olemme tavanneet vain hyviä.

Tetjana Horobets sanoo ukrainalaisten olevan musikaalista kansaa.

– Edustajamme osallistuu Euroviisu-kilpailuihin. Laulamme iloisia ja surullisia lauluja. Vanhaan musiikkiin on nykyisin yhdistetty sähköisesti tuotettu musiikki.

– Asuinpaikkojemme erot ovat suuria. Itse asun ukrainalaisessa isossa kaupungissa korkeiden kerrostalojen alueella. Tuntuu, että taivasta ei juuri näy. Täällä on matalat rakennukset ja pilvet, aurinko ja taivas näkyvät usein. Kun kotimaassani on lunta 30-40 cm, sitä sanotaan paksuksi kerrokseksi. Kun tulin helmikuussa Suomeen ja lunta oli toista metriä, minulle sanottiin, että tämä on normaalia, nauraa Tetjana.

Toinen ihmeellinen asia Tetjanasta oli, kun suomalaiset ajoivat polkupyörillä paksun lumen ja jään aikana, kun Ukrainassa pyörät otetaan varastoista vasta, kun on kesä.

Molemmat naiset kehuvat suomalaisia työkavereita ja työnantajaa, joka otti heidät töihin, vaikka tulijoita olisi ollut Suomestakin. Kun puutarhatyöt ovat lopussa, etsinnässä on uusi työpaikka.

#