torstai 19.5.2022 | 12:39
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Reisjärvinen Viljami Laitila perusti striimauspalveluja tarjoavan yrityksen – Striimaus mahdollistaa osallistumisen etänä

Pirkko Vuohtoniemi
Ke 11.5.2022 klo 12:00

Reisjärvinen 16-vuotias Viljami Laitila päättää yläkoulunsa tänä keväänä. Nuoresta iästään huolimatta hän on ehtinyt perustaa oman yrityksen, joka kantaa hänen nimeään.

Yritys näki päivänvalon loppuvuodesta 2021. Laitila tekee striimauksia erilaisista tapahtumista. Striimaus tarkoittaa, että kuvaa ja ääntä lähetetään reaaliajassa internetin välityksellä. Tuore yrittäjä on ollut aina kiinnostunut tietotekniikasta. Hänen isällään Ville Laitilalla on Diginatiivi-yritys ja hän on osaltaan auttanut ja kannustanut poikaansa alkuun.

Perinteisimmin striimejä on tehty koulutuksista ja kokouksista. Korona-aika kuitenkin mullisti kaiken, kun perhejuhlienkin osanottajamäärää jouduttiin ajoittain rajaamaan rajusti, minkä lisäksi joku saattoi olla sairaana ja toinen karanteenissa.

Suoratoisto tarjoaakin erinomaisen ratkaisun, jossa välimatka tai terveydentila eivät ole este osallistumiselle. Esimerkiksi kaukana, muualla Suomessa tai jopa ulkomailla asuva sukulainen saa näin mahdollisuuden osallistua suvun tärkeään päivään vaikkei fyysisesti jostain syystä pystyisi olemaan läsnä.

Laitila vastaa Reisjärven kunnanvaltuuston kokousten striimaamisesta. Tämä sujuu häneltä jo rutiinilla ja paikalle tarvitsee mennä sen verran aiemmin, että ehtii kasata laitteiston ja varmistaa että kaikki toimii.

Uusissa paikoissa työskenneltäessä valmistautumaan on mentävä parikin tuntia aiemmin, jotta kameroille ehditään etsiä parhaat sijainnit. Joitakin tapahtumia, esimerkiksi isompia häitä, he ovat striimanneet Ville-isän kanssa yhdessä kahdella kameralla.

Laitila toivoo pääsevänsä ensi talveksi opiskelemaan Kristillisen Opiston Monimediataitojen linjalle. Toinen vaihtoehto on lukio. Tulevaisuuden suunnitelmissa tietotekniikka kulkee myös mukana.

– Olishan se siistiä, hän tuumaa kysymykseen toivoisiko hän aikanaan elättävänsä itsensä alan parissa.

#