sunnuntai 27.11.2022 | 20:16
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Outi Levä kolumnissaan: Kahdeksalla miljoonalla banaaneja

Ke 11.5.2022 klo 13:30

Luonnonvarakeskuksen mukaan ruokahävikistä kolmasosa syntyy kotitalouksissa: eniten vihanneksista, juureksista ja perunoista, toiseksi hedelmistä ja marjoista ja kolmanneksi kahvista. Heitämme ruokaa pois 400-500 miljoonaa kiloa vuodessa, noin 20-25 kiloa jokainen vauvasta vaariin. Jos tuo ruoka maksaa neljä euroa kilolta, pois heitetyn ruuan arvo on 1,6-2 miljardia euroa. Sillä kattaisi sisä-, ulko- tai oikeusministeriön hallinnonalan vuosimenot, jäisi ylikin.

Lauantai-iltana satuin katsomaan norjalaista sarjaa Roskasta ruuaksi. Siinä tubettajatähti Noobwork näyttää, miten paljon banaaneja Norjassa heitetään roskikseen. Miljoona banaania viikossa! Sama asukasmäärä meilläkin. Olemmeko fiksumpia?

Meille banaaneja tuodaan esimerkiksi Panamasta, Costa Ricasta ja Ecuadorista konteissa Göteborgin satamaan ja sieltä junilla ja rekoilla. Matka vie neljästä viiteen viikkoa. Satotukun banaanihuoneissa niitä kypsytetään viikon verran myyntikelpoisiksi etyleenikaasun, kosteuden ja lämmön avulla. Matka jatkuu rekoilla kauppojen keskusvarastojen kautta myymälöihin. Satotukun mukaan banaani on makeimmillaan, kun se on keltainen ja pinnassa on ruskeita pilkkuja. Sellaiset eivät kuluttajalle kelpaa. Ne joutuvat roskikseen.

Ostin viikonlopuksi kuusi banaania, makeinta mallia. Yksi euroa per kilo, 94 senttiä eli vajaa 16 senttiä kappaleelta (mitähän viljelijä sai?). Kilohinnalla laskettuna heitämme roskiin silkkaa rahaa pelkkinä banaaneina 160.000 euroa viikossa, yli kahdeksan miljoonaa euroa vuodessa. Muhkea summa pienistä puroista!

P.S. Ei banaanin kuortakaan pidä roskikseen viskata: palasiksi purkkiin, vettä päälle ja a vot, viikon päästä siivilöin nesteen ja kastelen sillä kukkia. Kuorten kalsiumia, magnesiumia, fosforia ja kaliumia kasvit tarvitsevat. Loput kompostiin tai perennapenkkiin. Jos en viitsi uutteita värkätä, piilotan kuoret multaan heti banaanin syötyäni. Muuten olen sitä mieltä, ettei mitään evästä pitäisi lainkaan roudata maapallon ääristä.

Outi Levä

Kirjoittaja on Selänne-lehden kärsämäkinen avustaja

#