torstai 19.5.2022 | 12:35
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Reisjärvisen Mirva Vilppolan luontoselvityksissä yhdistyvät työ ja harrastus

Pirkko Vuohtoniemi
Ti 10.5.2022 klo 14:24

Mirva Vilppolalta löytyy hieman harvinaisempaa osaamista. Hänen yrityksensä Luontoselvitys Vilppola on erikoistunut nimensä mukaisesti tekemään kartoituksia luonnosta.

2015 biologiksi valmistuttuaan hän alkoi saada kyselyjä selvitysten tekemisestä ja päätyi perustamaan yrityksen kesällä 2020. Luontoselvitys vaaditaan kaavoituksia tehtäessä ja asiantuntijoista on pulaa.

Vilppolan varsinainen leipätyö on Lestijärven ja Halsuan ympäristösihteerinä. Hän aloitti työn osa-aikaisena, mutta siitä tuli myöhemmin kokopäiväinen. Siispä hän tekee luontoselvityksiä pääasiassa viikonloppuisin.

– Tämä on mun sivubisnes ja harrastus, hän kuvailee toimintaa tällä hetkellä. Kuulostaa ihanteelliselta saada tuloa harrastuksestaan! Vilppola kokeekin, että hänen työnsä tukevat hyvin toisiaan.

Miten luontoselvitys sitten tehdään? Vilppola kertoo käsitteen olevan melko laaja. Kohde voi olla yksittäinen tontti tai jopa kymmenien hehtaarien alue. Yleisluonteiseen selvitykseen voi riittää yksikin käynti. Joissain kohteissa tarvitaan tarkempaa tutkimusta ja kyseeseen voi tulla kaksi tai kolmekin reissua. Kun luonnon kanssa ollaan tekemisissä, on noudatettava sen aikatauluja. Linnustoa tutkittaessa paikalle mennään keväällä, aamuvarhaisella kuuntelemaan mitä lintuja on äänessä. Jos selvitetään kasvillisuutta, sen aika on touko-kesäkuun vaihteessa. Lepakoiden esiintymistä taas tarkastellaan loppukesästä.

Vilppola koostaa havainnoistaan raportin ja antaa suosituksia. Varsinaiset päätökset tekevät muut tahot. Hankkeen eteneminen riippuu löydöksistä. Lainsuojaamat lajit, esimerkiksi liito-orava tai viitasammakko, täytyy ottaa huomioon mutta niiden löytyminen ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita koko projektin hautaamista.

Herää ajatus, että selvitystyö tai havainnot saattavat herättää joissain tapauksissa negatiivisiakin tunteita. Vilppola ei kuitenkaan ole joutunut painostuksen kohteeksi ja suhtautuminen on ollut positiivista.

– Nämä ovat mukavia hommia, voisin tehdä enemmänkin, hän vinkkaa.

#