torstai 19.5.2022 | 12:32
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Digi ikäihmisten ehdoilla -messut vetivät alueemme seniorit saman katon alle Haapajärven Monitoimitalolle

Satu Kangas-Viljamäki
Ma 9.5.2022 klo 06:00

Peruspalvelukuntayhtymä Selänne järjesti Digi ikäihmisten ehdoilla -messut Haapajärven Monitoimitalolla huhtikuun viimeisenä keskiviikkona.

Messut avasiPeruspalvelukuntayhtymä Selänteen johtaja Jorma Turunen. Musiikista vastasivat musiikkiopiston oppilaat. Päivän nauruterapiasta huolehti puolestaan Suomen virallinen eläkeläinen, Tyyne Kettunen.

– Messuvieraita oli kutakuinkin saman verran kuin aiemmin järjestetyillä messuilla, Kuntayhtymän terveys- ja vanhuspalvelujen vt. hoitotyön johtaja Jonna Haikara kertoo ja jatkaa: – Uskon, että korona rajoitti ikäihmisten paikan päälle tulemista edelleen. Samoin muutama esille laittaja joutui perumaan messuille tulemisensa sairastumisen vuoksi. Kaiken kaikkiaan messut onnistuivat kuitenkin hyvin.

Ppky Selänteellä on pitkät perinteet vastaavien messujen järjestämisestä. Niiden avulla ikäihmiset voivat tulla tutustumaan kuntayhtymän tarjoamiin palveluihin ilman ajanvarausta, mutta koronan vuoksi messujen järjestämisessä on ollut tauko.

– Messut on yhdistetty alueemme 75-vuotiaiden syntymäpäivätapahtumaan. Näin myös tällä kertaa. Syntymäpäivien juhlapuheen piti Haapajärven kaupunginjohtaja Juha Uusivirta ja Reisjärven vastaanotossa työskentelevä Antti-Kalle Ranua lauloi juhlassa kaksi laulua, joita säesti Anni Kalliokoski.

Synttäreille oli kutsuttu kaikki vuosina 2020, 2021 ja 2022 75 vuotta täyttäneet ja paikan päälle pääsi noin 60 päivänsankaria. Luonnollisesti syntymäpäivillä juotiin kakkukahvit ja vieraat saivat ruusut kotiin vietäviksi.

Oman messupisteensä paikan päälle oli kuntayhtymän lisäksi tuoneet muun muassa haapajärvinen Kalustetalo Niemelä, Attendo, OP Suomenselkä, Eläkeläiset ry., Haapajärven kirjasto, Muistiluotsi sekä Haapajärven Sydänyhdistys.

– Yhdistyksen toiminta oli korona-aikana vähäistä, mutta nyt olemme palaamassa normaaliin arkeen, yhdistyksen puheenjohtaja Pertti Lampela kertoo.

Valtakunnallinen Sydänviikko starttaa äitienpäivänä, ja sen teema on tänä vuonna Iloa ruuasta.

– Järjestämme maanantaina kävelytapahtuman, joka alkaa torilta kello 13. Tutustumme eri liikuntapaikkoihin Niilo Piiponniemen johdolla. Vauhti on kaikille sopiva ja rollaattorinkin voi ottaa mukaan, Lampela vakuuttaa.

Yksi Sydänyhdistyksen tärkeimpiä tehtäviä on antaa vertaistukitoiminta, joka on vapaaehtoista ja vastavuoroista kokemusten jakamista ja tukea hyvässä hengessä.

– Lääketiede on mennyt hurjasti eteenpäin. Ennen pallolaajennuksen keksimistä ohitusleikkaus oli pelottava asia. Se mietitytti ihmisiä paljon, ja meiltä kyseltiin paljon itse leikkauksesta ja siitä toipumisesta, vertaistukihenkilönä toimiva Jani Salmela kertoo.

Sydänkerho kokoontuu joka kolmas tiistai Venlan kahviossa.

– Meillä on omat kuntosalivuorot niin terveyskeskuksen kuin Kuonalantien kuntosaleilla. Järjestämme retkiä, minkä lisäksi jäsenemme saavat Sydän-lehden kerran kuussa, Lampela kertoo.

Tapahtumassa esittäytyi myös vuonna 1965 perustettu Haapajärven Vanhainkotiyhdistys, jonka tarkoitus on toimia vanhusten ja vammaisten elinolosuhteiden, hoitomahdollisuuksien ja asuinolosuhteiden parantamiseksi sekä kaikkinaisen hyvinvoinnin edistämiseksi.

Vanhustenkotiyhdistyksellä on Haapajärvellä yli sata asuntoa, joiden vuokratason yhdistys pyrkii pitämään maltillisena. Kuonalantiellä kuntosalivuoroja tarjotaan paikkakunnalla asuville ikäihmisille ja eläkeläisjärjestöille.

#