maanantai 26.9.2022 | 05:13
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Oulun hiippakunnan lähetysjuhlat pidetään syksyllä Haapajärvellä – Juhlilla perehdytään kirkkomme tekemään lähetystyöhön sekä eri puolilla maailmaa, että paikallisesti

Satu Kangas-Viljamäki
Pe 6.5.2022 klo 06:00

Oulun hiippakunnan lähetysjuhlat pidetään Haapajärvellä ensi syksynä. Se tietää paikkakunnalle reilua tuhatta vierasta ja koko viikonlopun mittaista ohjelmaa, jossa on huomioitu niin lapset, nuoret kuin varttuneempi väki.

– Valtakunnalliset lähetysjuhlat järjestetään joka vuosi ja Oulun hiippakuntaan ne osuvat vain noin joka seitsemäs vuosi. Tästä syystä Oulun hiippakunta on järjestänyt omat lähetysjuhlansa vuosittain aina vuodesta 1981 lähtien, kansainvälisen työn hiippakuntasihteeri Matti Laurila kertoo.

Oulun hiippakunnassa jokainen rovastikunta järjestää juhlat omalla vuorollaan.

– Tänä vuonna on Kalajoen rovastikunnan vuoro ja Haapajärven seurakunta kantaa niistä suurimman vastuun. Haapajärviset ovatkin ottaneet haasteen innolla vastaan. On ollut ilo huomata työntekijöiden ja seurakuntalaisten sitoutuminen järjestelyihin, Laurila sanoo ja jatkaa: – Vapaaehtoisten järjestäjien määrä on huikea, mutta etenkin miehiä tarvittaisiin vielä lisää ulkotöihin, Laurila vinkkaa.

Lähetysjuhlien järjestäminen on seurakunnalle iso projekti.

– Onneksi hiippakunnassa on pitkä kokemus tällaisten tapahtumien järjestämisestä, eikä juhlan järjestämistä ole tarvinnut aloittaa tyhjästä, lääninrovasti ja Haapajärven kirkkoherra Kari Tiirola kertoo.

Juhlan järjestäminen lähti liikkeelle sen otsikosta.

ValoVirtaa kertoo monista asioista. "Virtaa" viittaa tietenkin Haapajärven kirkon vierellä virtaavaan Kalajokeen, mutta samalla se kertoo Haapajärvellä meneillään olevista, isoista rakennusprojekteista, kuten junaradan sähköistämisestä, uudesta puutavaraterminaalista ja tuulivoimasta. Vaikka seurakuntalaiset ovat hankkeista montaa mieltä, ne ovat tuoneet paikkakunnalle uutta virtaa, Tiirola kertoo.

Tapahtuman julisteen ja graafisen ilmeen on suunnitellut haapajärvinen Sofia Mikkola ja sitä on kiitelty raikkaudestaan ja oivaltavuudestaan.

– Kuvassa olevat kolme tuulivoimalaa muistuttavat Golgatan ristejä, Tiirola selventää.

Tapahtumaan osallistuvat myös Suomen Lähetysseura, Suomen Pipliaseura, Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys, Suomen Ev. lut. Kansanlähetys, Lähetysyhdistys Kylväjä, Medialähetys Sanansaattajat, Kirkon Ulkomaanapu ja Evankelinen lähetysyhdistys.

– Lähetysjuhlilla pääsemme kuulemaan erilaisia näkemyksiä kansainvälisestä lähetystyöstä. Tänä vuonna meille tulee vieras aina Kiinasta saakka, Kua Wee Seng kertoo meille muun muassa raamatunkäännöstyöstä ja on tavattavissa lähetyskahvilassa, Laurila kertoo.

Lähetysjuhlat ovat aina myös värikäs ja iloinen tapahtuma. Sekä Tiirola että Laurila nostavat juhlaviikonloppuna kuultavan Veren ääni -konsertin Haapajärven kirkossa.

– Se sisältää lestadiolaisen perinteen lauluja uudella tavalla sovitettuna. Se esitettiin ensimmäisen kerran viime kesänä, Lähetysyhdistys Rauhan sanan suvijuhlilla ja nyt se esitetään Haapajärvellä toista kertaa. Se on erittäin vaikuttavaa musiikkia, Tiirola vakuuttaa.

Laurila muistuttaa myös siitä, että vaikka juhlilla on monenmoista ohjelmaa, sen ohjelmistoon kuuluu kaksi messua, joista toinen on piispanmessu.

– Juhlilla pidetään myös raamattutunti. Olemme juhlassa taivaan Isän kasvojen edessä.

Lähetysjuhlatovat kansan juhla, jonne kaikki ovat tervetulleita.

#