sunnuntai 27.11.2022 | 20:04
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Tukkitallousneuvos Laajalahti muistelee: ”Käyn uudelleen eiliseen, mies muistoineen…”

To 5.5.2022 klo 06:00

Vittoudenjoen varren mättäiltä on lumet sulaneet, taittelen mättäälle havuja, joiden päälle istun ja katselen joessa virtaavaa vettä. Siitä on kulunut jo 52 vuotta, kun tämä mutkainen puro kaivettiin uuteen uskoon. Kokkolan vesipiiri toteutti työn, joka suoritettiin vaijerivetoisella laahakaivurilla.

Meidänkin maalla kaivettavaa uomaa oli n.1250 metriä. Veljeni Seppo sahasi Raketilla puut nurin ja katkoi ne tukeiksi ja pölleiksi. Isäni karsi ja kasasi puut, minun tehtävänä oli lähinnä latvusten karsiminen rangoiksi. Kesken hakkuun kaivuri tuli kaivamaan ja Seppo lähti koneen mukaan rasvariksi. Tein isäni kanssa hakkuutyön loppuun. Alvari Kumpulainen Ojakylältä ajoi puut tien varteen hevosella, olimme isän kanssa ajossa mukana.

Katselen kaivumaista syntynyttä joen penkkaa ja siinä kasvavaa kuusikkoa, jossa suoritin harvennushakkuun kahdeksan vuotta sitten. Näin se luonto uudistuu, hiilinieluja syntyy ilman viljelytoimia.

Kevättalvinen päivä kallistuu iltaa kohden ja aurinko laskeutuu lähemmäs taivaanrantaa. Ajelen polkupyörällä parhaat päivänsä nähnyttä Jouttenistennevan laidalla kulkevaa öljysoratietä kohti Tikkasta. Turpeen tuoksu tarttuu nenääni, saavun turveauman kohdalle ja totean, kohta tämä viimeinenkin auma on ajettu lämpölaitoksen kitaan. Turvepöly on levinnyt myötätuulessa laajalle alueelle lähimetsään. Auman pohjalla seisoo kaivinkone ja paripyörillä varustettu pyöräkuormaaja. Turvetta on jäljellä vielä pienoinen keko, joka mahtuu yhteen turverekkaan. Sitten tämänkin nevan turvetyöt ovat paketissa ja se turvepaketti on aika iso mitä tältäkin nevalta on nostettu.

Aikaa on kulunut hieman yli 50 vuotta, kun näitä lähes aavoja nevoja Vapo alkoi kuivattamaan turvekentiksi. Aikojen saatossa maisema muuttui täysin, maisemaa rupesivat hallitsemaan sarkaojat ja turveaumat. Nostovaiheessa turvepöly levisi laajoille alueille, pohjoisen puoleiset tuulet toivat pölyn meidänkin talon pihapiiriin. Noina päivinä ei pyykkejä kuivateltu ulkona. Kuonanjärvi sai myös osansa turpeesta, melkoiset määrät Mustapuro kuljetti turvetöhnää järven pohjalle. Alkuaikoina ei vesiensuojelua ollut nimeksikään, liekö sitä harrastettu ollenkaan.

Katselen ja kääntelen vasta pestyjä kuluneita villasukkia käsissäni ja totean kantapäiden kuluneen aika ohkaisiksi. Parsimalla tämäkin sukkapari saa vielä jatkoaikaa merkittävästi, monet tupapäivät näillä vielä selätetään. Sukan parsiminen onkin melkoinen taitolaji, ensiksi on löydettävä saman väristä villalankaa, jottei korjauskötöstys kovin etäälle näy. Itse parsiminen vaatii tarkkuutta ja taitoa, niin ettei lankojen verkostosta tule matikkapyydykseen verrattava ryvös. Tärkeää on tehdä korjaus sopivalla kireydellä, niin ettei lankoja jätetä liian löysälle tai kireälle.

Nämä sukat ovat tulleet minulle erityisen läheiseksi, en ole käyttänyt niitä työhommissa ollenkaan. Ainoastaan sisäsukkina ja juhlakäytössä nämä ovat olleet. ”Köyhän mummu” Hilda Ojalehto antoi nämä minulle joululahjaksi n.30 vuotta sitten. Tämä todistaa ettei sukkalaatikossani ole koita, eikä muita villaa syöviä jyrsijöitä. Sukat ovat harmaat, varsia koristaa punaiset raidat.

Nämä sukat vievät ajatukseni Nivalan Köyhänperälle, Köyhän taloon, jossa Hilda asui. Joka kerta kun Nivalassa käyn, askeleeni johtavat Tillaripatsaan vieritse hautausmaalle Hildan ja Teodorin haudalle. Haudan äärellä muistot siirtyvät Köyhän pikkujouluihin, joita Hildalle järjestettiin, juhannuksen voiperunan syöntiin, jotka hän meille valmisti sekä tervahytin mökkiin. Tämä lähimetsässä oleva mökki oli Hildalle erityisen rakas, hän huolehti siitä, että mökki pysyi kunnossa. Mökin seinällä oli seinävaate, jossa oli lause ”Metsä kirkkoni olla saa, voin täälläkin palvella Jumalaa.”

Tievoksi vielä: Turha tuuva mulle sukkia ja lapasia parsittavaksi, en ala millekkään. Riittää ku omat töppöseni ja vanttuuni korijaan.

Paavo J. Laajalahti

Kirjoittaja on haapajärvinen, entinen risutallousneuvos

#