tiistai 16.8.2022 | 00:49
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Anitta Oertel kolumnissaan: Voikukilla ja auringonkukilla parempaa maailmaa luomassa

Ke 27.4.2022 klo 13:30

Meillä päin Pohjois-Saksassa ovat kevätkukat kukkineet jo helmi-maaliskuusta asti. Ensimmäiseksi ilmestyivät lumikellot ja krookukset. Parhaillaan on menossa voikukkien aika. Ne kukkivat Keski-Euroopassa huhti- ja toukokuussa. Ja mehiläiset kiittävät aikaisesta kukinnasta.

Voikukkameri ihan hivelee silmää. Oikeaan aikaan talven jälkeen voikukat tarjoavat tarpeellista väriterapiaa. Sitä paitsi voikukka on muullakin tavoin erinomainen hyötykasvi. Itse teen siitä hunajaa ja kerään lehtiä salaattiin. Juuria en ole osannut vielä käyttää, vaikka sekin on arvokas ainesosa, josta voi valmistaa vaikka mitä, paahdettuna kahvin korvikettakin. Voikukka sisältää paljon erilaisia vitamiineja ja kivennäisiä, ja siinä on runsaasti karoteenia, B- ja C-vitamiineja sekä kaliumia. Ei voi muuta sanoa kuin että onpa arvokas kasvi.

Saksaksi voikukka on yleiseltä nimeltään Löwenzahn eli leijonanhammas, vaikka Pohjois-Saksassa käytetään myös nimeä Butterblume eli voikukka ja monia muitakin nimiä. Rakkaalla lapsella on monta nimeä, myös suomen kielessä. Kultaharjaksikin sitä kutsutaan eikä syyttä.

Yksi on omasta mielestäni tässä maailmassa varma: luonto tekee parhaansa ihmisen tuhotöistä huolimatta. Se yrittää säilyttää ja pärjätä. Olla olemassa. Se elää monimuotoisena oikeassa ajassa ja oikeassa paikassa, vaikka joskus, aika ajoin niin sanotut vieraslajit eksyvät asiantuntijoiden mukaan sinne, minne ei pitäisi. Eksyvät vai tulevatko sittenkin paikkaamaan jotain, mikä on tuhoutunut tai muuten muuttunut esimerkiksi ilmastonmuutoksen takia? Mistä sen tietää? Kasvitkin vaeltavat kuten ihmiset. Ihminen ei luonnon kieltä omassa itseriittoisuudessaan ja itsekkyydessään välttämättä ymmärrä, mutta yrittää aina voi.

Pyhäjärvellä on sen sijaan sosiaalisessa mediassa meneillään hieno kampanja, jossa kutsutaan auttamaan Ukrainan sotaa pakoon lähteneitä ja Pyhäjärvelle rantautuneita ihmisiä esikasvattamalla myös heille hyötykasveja. ”Sotaa pakoon lähteneet, Pyhäjärvelle saapuneet ukrainalaiset ovat saaneet viljelysmaata käyttöönsä. Kun kylvät itsellesi esikasvatukseen hyötykasveja, laita muutama itämään heidän palstaansa ajatellen. Kun aika koittaa, istutamme ne yhdessä peltoon. Heistä monelle kasvihuone ja avomaaviljely ovat elinkeinoja.” Lainaus, hieman kieltä paranneltuna, on Pyhäjärvi Info-palstan Facebook-sivulta. Kirjoittaja myös kertoo, että on itse ottanut haasteen vastaan esikasvattamalla perheen kanssa auringonkukkia, joka on Ukrainan kansalliskukka.

Anitta Oertel

Kirjoittaja on 15 vuotta Pyhäjärvellä, nykyään Saksassa asuva vapaa toimittaja

#